Pigments on statues in greek land: Mycenaean - Roman period

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Χρωστικές σε γλυπτά στον ελληνικό χώρο: Μυκηναϊκή - Ρωμαϊκή περίοδος (EL)
Pigments on statues in greek land: Mycenaean - Roman period (EL)

Ιβάνοβιτς, Θεοδώρα

aegean

Το θέμα της πολυχρωμίας των γλυπτών του Ελλαδικού χώρου από τη Μυκηναϊκή έως τη Ρωμαϊκή Περίοδο έχει απασχολήσει ερευνητές και ακαδημαϊκούς ανά τον κόσμο. Στη σύντομη αυτή μελέτη παρουσιάζονται παραδείγματα σημαντικών γλυπτών, στα οποία έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά η ύπαρξη χρωστικών (κυκλαδικά - μυκηναϊκά ειδώλια, αρχαϊκά και κλασικά γλυπτά, γλυπτά ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής). Παρουσιάζονται επίσης επιλεγμένα πορίσματα μελετητών και ακαδημαϊκών αρχαιολογική φύσης, που αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα, όπως είναι οι Abbe, Blume, Brinkmann, Combs, Λυριτζής, Hendrix, Kiilerich, Παπαθανασόπουλος. Για την πληρέστερη προσέγγιση του θέματος γίνεται αναφορά στις σημαντικότερες τεχνικές και μεθόδους τεκμηρίωσης των ιχνών των χρωστικών (“paint ghosts”), που χρησιμοποιούνται σήμερα για την ταυτοποίηση των χρωστικών. Τέλος, πραγματοποιείται μια παρουσίαση των σημαντικότερων εκθέσεων παγκοσμίως, οι οποίες βοηθούν στη γνωριμία τους ευρέος κοινού με την αυθεντική εικόνα που παρουσίαζαν τα αρχαία γλυπτά μετά την πλήρη χρωματική τους επεξεργασία.

masterThesis

ancient Greece (EL)
pigments (EL)
statues (EL)
ελληνική αρχαιότητα (EL)
χρωστικές (EL)
γλυπτά (EL)


2018-06-24


2020-02-21T11:25:00Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.