Η ηλεκτροκίνηση στις θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές: η υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και προοπτικές ανάπτυξης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η ηλεκτροκίνηση στις θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές: η υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα και προοπτικές ανάπτυξης (EL)

Σιάρμπας, Στυλιανός

aegean

Σήμερα υπάρχει μια προφανής ανησυχία όσον αφορά την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα του τομέα των μεταφορών από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την τρέχουσα οικονομική κρίση, ενώ η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται παγκόσμια σήμερα. Συγκεκριμένα, σημαντική συμβολή στη ρύπανση του περιβάλλοντος και ειδικότερα της ατμόσφαιρας έχουν οι οδικές, σιδηροδρομικές αλλά και οι θαλάσσιες μεταφορές. Μία λύση προς βελτίωση και εξάλειψη της γενικότερης ρύπανσης είναι η εφαρμογή και η υλοποίηση σε αυτές, της ηλεκτροκίνησης. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να καταγραφούν τα τεχνικά και οικονομικά πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα των μεταφορών που έχει εφαρμογή η ηλεκτροκίνηση, ήτοι: θαλάσσιες, οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και να εκτιμηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτών. Θα αναλυθούν οι τάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα. Θα εξετασθούν τα κίνητρα και αντικίνητρα σε Ελλάδα και Ευρώπη, τα κόστη παραγωγής και χρήσης αλλά και τα αντικρουόμενα συμφέροντα που ενδεχομένως παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Επιπροσθέτως θα γίνει αναφορά σε νέες τεχνολογίες αιχμής, αλλά και των υποχρεωτικών - απαραίτητων υποδομών που θα πρέπει πρωτίστως να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν για την αρχική και μετέπειτα εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στις ως άνω μεταφορές. Με την παρούσα διπλωματική εργασία θα εξαχθούν συμπεράσματα και θα γίνουν προτάσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, προκειμένου καταστεί σαφές η αναγκαιότητα επίτευξης του πρώτου σημαντικού βήματος προς την άμεση υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης σε όλες τις μεταφορές, που θα οδηγήσει μελλοντικά, ίσως σε μια άλλη ανάλυση έρευνας, στο δεύτερο βήμα που είναι η κατανάλωση της εν λόγω ηλεκτρικής ενέργειας που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

masterThesis

CO2 (EL)
vehicles (EL)
electricity (EL)
ηλεκτροκίνηση (EL)
transport (EL)
οδικές (EL)
trains (EL)
ηλεκτρικό ρεύμα (EL)
ships (EL)
μεταφορές (EL)
σιδηροδρομικές (EL)
τρένα (EL)
θαλάσσιες (EL)
οχήματα (EL)
πλοία (EL)
e-ferry (EL)


2019-10-30


2020-02-25T13:35:45Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.