Aegyptiaca από τη Μινωική Κρήτη: η προβληματική της πρόσληψης και μετάπλασης αιγυπτιακών τεχνέργων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Aegyptiaca από τη Μινωική Κρήτη: η προβληματική της πρόσληψης και μετάπλασης αιγυπτιακών τεχνέργων (EL)

Γυμνοπούλου, Χαρίκλεια

aegean

Η 2η χιλιετία στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία αυτόνομων κοινωνικών,πολιτισμικών και οικονομικών συστημάτων, τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανακτορικών κέντρων. Τα τελευταία επιθυμούν πρόσβαση σε νέες ύλες, πολύτιμα εξωτικά αντικείμενα από απομακρυσμένες περιοχές. Η ανάπτυξη των θαλάσσιων δρόμων θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Την περίοδο μάλιστα αυτή παρατηρείται ενίσχυση των εμπορικών επαφών ανάμεσα στους λαούς της ανατολικής Μεσογείου. Στην παρούσα διπλωματική θα γίνει προσπάθεια ερμηνείας και αξιολόγησης των προτύπων, συμβόλων,ιδεών. Θα γίνει ανάλυση των αιγυπτιακών επιδράσεων στην περιοχή του Αιγαίου αλλά και των αιγαικών επιρροών στην περιοχή της Κρήτης και εκτίμηση των χαρακτήρα των σχέσεων που είχε αναπτυχθεί μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης την ΥΕΧ. Παράλληλα θα εξεταστεί η επίδραση της Αιγύπτου στο Αιγαίο αλλά και του Αιγαίου στην περιοχή της Αιγύπτου.Τέλος θα μελετηθεί η διασπορά των orientalia στο Αιγαίου την ΥΕΧ και θα γίνει καταγραφή των Aigyptiaca από την μινωική Κρήτη της ΥΕΧ.Η εξέταση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις εμπορικές και διπλωματικές επαφές, υπό το πρίσμα τόσο των χρηστικών αλλά και των πολύτιμων αντικειμένων που φτάνουν στην περιοχή του Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη.

masterThesis

Crete (EL)
Αίγυπτος (EL)
τέχνεργα (EL)
Egypt (EL)
Κρήτη (EL)
Eastern Mediterranean (EL)
artwork (EL)
Ανατολική Μεσόγειος (EL)


2020-02-03


2020-03-26T13:13:44Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.