Μια κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών με σημαντική προστατευτική δράση για την ανθρώπινη υγεία, αποτελούν οι πολυφαινόλες. Στις πολυφαινόλες αποδίδεται ένα μέρος της προστατευτικής ικανότητας της Μεσογειακής Διατροφής. Σχετικές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει θετική σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πολυφαινόλες και σε μειωμένους ανθρωπομετρικούς δείκτες.
Ερευνητικό αντικείμενο της παρούσας μελέτης αποτελεί η πιθανή συσχέτιση της ημερήσιας πρόσληψης πολυφαινολών με τους ανθρωπομετρικούς δείκτες (όπως λίπος σώματος, μυϊκός ιστός, νερό σώματος, BMI, BMR) καθώς επίσης και η διερεύνηση του βαθμού υιοθέτησης του Μεσογειακού Προτύπου Διατροφής, μέσα από την ανάλυση των στοιχείων και των αποτελεσμάτων της έρευνας.
250 εθελοντές, ηλικιάς 18- 75 ετών, συμμετείχαν από περιοχές της Ελλάδας, όπως την Αθήνα, τη Χαλκίδα και τη Λήμνο. Η συνολική ημερήσια πρόσληψη πολυφαινολών προσδιορίστηκε με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου ημιποσοτικής κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) με βάση τη μελέτη NHANES, που περιείχε περισσότερα από 80 είδη διατροφής, ενώ η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής διερευνήθηκε με το MedDietScore. Η πρόσληψη πολυφαινολών προσδιορίστηκε με τη χρήση της βάσης δεδομένων Phenol Explorer. Εφαρμόστηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις (BMI, περιφέρεια μέσης, σωματικό λίπος και νερό σώματος, μυική και οστική μάζα). Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με SPSSS-21.0, χρησιμοποιώντας ANOVA test, Bonferoni Post-hoc ανάλυση. Η μέση ημερήσια πρόσληψη πολυφαινολών ήταν 1904,9756 mg. Το 25,4% των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε ότι είχε χαμηλή ημερήσια μέση κατανάλωση πολυφαινολών τον τελευταίο χρόνο (<1000mg), το 40,6% μέτρια κατανάλωση (1000-2000mg), ενώ το 33,9% (> 2000mg). Οι καταναλωτές με χαμηλή ημερήσια πρόσληψη πολυφαινολών είχαν χαμηλότερη προσκόλληση στη Μεσογειακή Διατροφή (μειωμένη MedDietScore), σε σύγκριση με εκείνους με μέτρια κατανάλωση διαιτητικών πολυφαινολών (p = 0,016).
Ορισμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν με ορισμένους ανθρωπομετρικούς δείκτες. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες προκειμένου να ληφθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να διερευνηθούν σαφώς οι πιθανοί μηχανισμοί ειδικών επιπτώσεων της κατανάλωσης πολυφαινολών στη σύνθεση του σώματος.