Πιλοτική παραγωγή και σύγκριση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων καινοτόμων τσαγιών αποτελούμενων από φύλλα ελιάς συνδυασμένα με επιλεγμένα ελληνικά βότανα και υπερτρόφιμα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Πιλοτική παραγωγή και σύγκριση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων καινοτόμων τσαγιών αποτελούμενων από φύλλα ελιάς συνδυασμένα με επιλεγμένα ελληνικά βότανα και υπερτρόφιμα (EL)

Βαλσαμάκη, Iωάννα

aegean

Τα βότανα και τα φύλλα ελιάς είναι κομμάτι της ελληνικής διατροφής, χιλιετίες πίσω και βασικός πυρήνας της Μεσογειακής Διατροφής σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια οι υπερτροφές έχουν μπει επίσης ριζικά στην διατροφή του μέσου άνθρωπου σε όλα τα καθημερινά του γεύματα. Δημιουργήθηκε έτσι η ανάγκη να προσδιοριστούν κάποια από τα διατροφικά χαρακτηριστικά αυτών των τροφίμων.Σκοπός της παρούσας πτυχιακής μελέτης ήταν ο προσδιορισμός ολικών φαινολικών και αντιοξειδωτικών συστατικών στα φύλλα ελιάς, σε 8 βότανα, 3 μείγματα βοτάνων και 6 superfoods, με τις μεθόδους Folin -Ciocalteu και FRAP, αντίστοιχα. Στόχος ήταν η δημιουργία καινοτόμων τσαγιών με βότανα και φύλλα ελιάς, ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το σημαντικό υποπροϊόν της ελαιουργίας. Αναλυτικότερα, από βότανα μελετήθηκαν: φασκόμηλο, τσάι του βουνού, πράσινο τσάι, αλλάδανος, αρτεμησία, κράταιγος, μέντα και χαμομήλι. Ενώ από superfoods μελετήθηκαν: cranberries, goji berries, μαύρη σταφίδα, ιπποφαές, κανέλλα και τζίντζερ. Τέλος στα μείγματα βοτάνων χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές ποσότητες και διαφορετικά τρόφιμα από τα παραπάνω ώστε να προκύψει ένα οργανοληπτικά αποδεκτό αλλά και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φαινολικά συστατικά δείγμα. Κατα την διάρκεια των πειραμάτων, έγιναν τρεις επαναλήψεις σε κάθε δείγμα ώστε να ελαχιστοποιηθεί το σφάλμα. Χρησιμοποιήθηκε μέθοδος εκχύλισης με ζεστό απεσταγμένο νερό, το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν 1g και παρέμεινε για 5λεπτα εντός του νερού. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκε ώστε οι συνθήκες μέτρησης να είναι όσο πιο κοντά σε συνθήκες τυπικής παρασκευή αφεψημάτων με φακελάκι τσαγιού που χρησιμοποιείται σε οικιακή καθημερινή χρήση. Συμπερασματικά, προέκυψε πως την υψηλότερη μέτρηση σε αντιοξειδωτικά είχε η κανέλλα και το πράσινο τσάι καθώς τρίτο έρχεται και ένα απο τα μείγματα (φύλλα ελιάς, κανέλλα, μέντα, αρτεμησία, τσάι βουνού). Η μικρότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών προέκυψε στα μάυρη σταφίδα, φασκόμηλο και ιπποφαές. Τα αποτελέσματα για τα ολικά φαινολικά των δειγμάτων έδειξαν πως πλούσια σε φαινολικά είναι η κανέλλα, το πράσινο τσάι και μείγμα 1 (φύλλα ελιάς, τσάι βουνού, κανέλλα,αλλάδανος) ενώ μικρότερες τιμές βρέθηκαν σε κάποια superfoods όπως μαύρη σταφίδα, goji berries, cranberries,ιπποφάες αλλά και στο φασκόμηλο και τσάι του βουνού.

bachelorThesis

ελιά (EL)
λειτουργικά τρόφιμα (EL)
antioxidants (EL)
τσάι (EL)
superfoods (EL)
herbs (EL)
φύλλα ελιάς (EL)
βιοδραστικά συστατικά (EL)
oleyropein (EL)
tea (EL)
functional foods (EL)
βότανα (EL)
olive oil (EL)
μπαχαρικά (EL)
spices (EL)
υπερτροφές (EL)


2020-02-20


2020-03-26T13:15:51Z

Λήμνος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.