Σύστημα έκδοσης και διαχείρισης ακαδημαϊκών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων με τεχνολογίες blockchain

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Σύστημα έκδοσης και διαχείρισης ακαδημαϊκών πιστοποιητικών και βεβαιώσεων με τεχνολογίες blockchain (EL)

Τζανέτος, Δανιήλ
Κόσσυφας, Θεόδωρος

aegean

Το διαδίκτυο στις σύγχρονες κοινωνίες αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητα των ανθρώπων καθώς τους προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες για να εκπληρώσουν τις ανάγκες τους. Μέσα σε όλες τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες που αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς ένα στοιχείο του διαδικτύου που παραμένει αναλλοίωτο είναι η αρχιτεκτονική πελάτη-εξυπηρετητή η οποία είναι υπεύθυνη για την λειτουργία των περισσότερων εφαρμογών που διατίθενται στο διαδίκτυο. Στο σημείο αυτό η καινούργια τεχνολογία του blockchain και του Internet of Things (IoT) ενδέχεται να επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στο χώρο με έναν πιο αποκεντρωμένο χαρακτήρα. Το blockchain εκτός από την αρχική του ιδιότητα ως μέσο λειτουργίας του κρυπτονομίσματος bitcoin, έπαιξε σημαντικό ρόλο και σε διαφορετικούς κλάδους του διαδικτύου. Το blockchain είναι ένα ψηφιακό κατανεμημένο δημόσιο καθολικό (ledger) στο οποίο καταγράφονται συναλλαγές και συμφωνίες με τρόπο αδιάβλητο και υποστηρίζεται από ένα δίκτυο ομότιμων κόμβων. Καθοριστικής σημασίας είναι η συνεισφορά του στην δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών (DApps – Decentralized Applications), δηλαδή σε εφαρμογές που δεν βασίζονται στην γνωστή αρχιτεκτονική πελάτη-εξυπηρετητή αλλά σε ένα δίκτυο που ονομάζεται δίκτυο ομότιμων κόμβων. Στην πράξη το Ethereum blockchain αποτελεί παράδειγμα της εφαρμογής του blockchain στην δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών μέσω έξυπνων συμβολαίων. Η ανάπτυξη του συστήματος της διπλωματικής αυτής εργασίας θέτει ως κύριες λειτουργίες της εφαρμογής την έκδοση (issue) και υπογραφή (sign) ψηφιακών βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που εκδίδουν οι γραμματείες των πανεπιστημιακών τμημάτων, η αυθεντικότητα (verify) των οποίων θα πιστοποιείται με τεχνολογίες Blockchain αντί για τα κλασικά ψηφιακά πιστοποιητικά. Μελετώντας εφαρμογές βασισμένες στην τεχνολογία του blockchain καθώς και στον ακαδημαϊκό κλάδο αντλήσαμε πληροφορίες ώστε να καθορίσουμε τις ανάγκες του συστήματος και να προχωρήσουμε στην ανάλυση και υλοποίηση αυτού. Το σύστημα που αναπτύξαμε με όνομα «Academic Certificates» βασίζεται στο μοντέλο πελάτη – εξυπηρετητή. Ο πελάτης (client) και ο εξυπηρετητής (server) συνδέονται με το σύστημα μέσω μίας εφαρμογής που δημιουργήσαμε για αυτόν το σκοπό. Η επικοινωνία των δύο, συσχετίζεται με μια βάση δεδομένων, που παρέχει σημαντικές πληροφορίες, απαραίτητες για τη λειτουργικότητα του συστήματος. Στην διπλωματική εργασία μέσω μιας αποκεντρωμένης εφαρμογής-πληροφοριακό σύστημα αναλύονται και επεξηγούνται σημαντικές έννοιες του αποκεντρωμένου ιστού καθώς και κάποιες ιδιότητες και χρήσεις του.

bachelorThesis

αυθεντικοποίηση (EL)
issue (EL)
blockchain (EL)
verify (EL)
έκδοση (EL)
πιστοποιητικά (EL)


2019-05-01


2020-03-26T13:16:13Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.