Το θεατρικό κουστούμι στις κωμωδίες του Αριστοφάνη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Το θεατρικό κουστούμι στις κωμωδίες του Αριστοφάνη (EL)

Βεργεράκη, Ελισάβετ

aegean

Η εργασία αυτή ενδιαφέρεται να εξετάσει το θεατρικό κουστούμι ξεκινώντας τη διαδρομή της από τις καταβολές του θεατρικού κουστουμιού, οι οποίες εντοπίζονται στους κοιλαράδες χορευτές που εμφανίζονται στην αττική αγγειογραφία στο α΄ μισό του 6ου αιώνα π.Χ. Η διαδρομή συνεχίζεται με τα αττικά αγγεία με προ-δραματικές παραστάσεις ανδρών, κανονικά ενδεδυμένων ή μεταμφιεσμένων σε κάποιο ζώο ή που ιππεύουν κάποιο ζώο. Τα αγγεία αυτά εμφανίζονται από τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. και σίγουρα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τους Χορούς των κωμωδιών της Αρχαίας Αττικής Κωμωδίας. Έπειτα επισημαίνονται αγγεία με παραστάσεις εμπνευσμένες από έργα της Αρχαίας Αττικής Κωμωδίας, αλλά και των αρχών της Μέσης, παράλληλα με άλλα ευρήματα, όπως γλυπτά και πήλινα αγαλματίδια, τα οποία προσφέρουν μια εικόνα για το πώς οι άνθρωποι εκείνη την εποχή προσλάμβαναν τις παραστάσεις κωμωδίας. Η συνολική μελέτη των ίδιων των κειμένων, όσων έχουν γραφτεί μεταγενέστερα γι’ αυτά, καθώς επίσης και των αρχαιολογικών ευρημάτων οδηγείσαι σε κάποια συμπεράσματα για το θεατρικό κουστούμι της Αρχαίας Αττικής Κωμωδίας. Τέλος ακολουθεί η ειδικότερη εξέταση του θεατρικού κουστουμιού στα έργα του Αριστοφάνη, του μόνου κωμικού ποιητή που σώζονται κάποια έργα ολόκληρα.

masterThesis

αρχαία κωμωδία (EL)
ancient comedy (EL)
archeology (EL)
Αριστοφάνης (EL)
Aristophanes (EL)
clothing (EL)
αρχαιολογία (EL)
ενδυμασία (EL)


2020-03-06


2020-03-26T13:17:28Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.