Ανάλυση των δραστηριοτήτων των σχολικών εγχειριδίων φυσικών επιστήμων του δημοτικού σχολείου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Ανάλυση των δραστηριοτήτων των σχολικών εγχειριδίων φυσικών επιστήμων του δημοτικού σχολείου (EL)

Συκοφύλλου, Τσαμπίκα

aegean

Τα σχολικά εγχειρίδια έχουν αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής έρευνας, καθώς αυτά επηρεάζουν σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο είναι περιορισμένος ο αριθμός των ερευνών που εστιάζουν στην ανάλυση των δραστηριοτήτων των σχολικών εγχειριδίων ως προς τις πρακτικές των Φυσικών Επιστημών που εμπλέκουν και την γνωστική απαίτησή τους. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση των σχολικών εγχειριδίων Φυσικών Επιστημών Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του δημοτικού ως προς τις πρακτικές των Φυσικών Επιστημών που εμπλέκουν στο περιεχόμενό τους και τη γνωστική απαίτηση των δραστηριοτήτων τους. Το δείγμα της εργασίας αυτής αποτέλεσαν οι δραστηριότητες που περιέχονται στα σχολικά εγχειρίδια Φυσικών Επιστημών Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού. Πιο συγκεκριμένα αναλύθηκαν 298 δραστηριότητες από το σχολικό εγχειρίδιο της Ε΄ τάξης και 261 από το αντίστοιχο της ΣΤ΄ τάξης. Από την ανάλυση των δραστηριοτήτων προέκυψε ότι και στα δύο σχολικά εγχειρίδια είναι περιορισμένες οι δραστηριότητες που παρέχουν ευκαιρίες στους μαθητές να εμπλακούν με πρακτικές των Φυσικών Επιστημών και ότι κυριαρχούν οι δραστηριότητες χαμηλής γνωστικής απαίτησης. Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δυο σχολικών εγχειριδίων ως προς τις πρακτικές των Φυσικών Επιστημών που εμπλέκουν οι δραστηριότητές τους και την γνωστική απαίτησή τους.

bachelorThesis

γνωστική απαίτηση (EL)
cognitive requirement (EL)
science practice (EL)
πρακτικές φυσικών επιστημών (EL)
ανάλυση δραστηριοτήτων (EL)
activity analysis (EL)


2020-02-07


2020-03-26T13:21:09Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.