Οι πηγές και τα δίκτυα του κασσίτερου, για την Εγγύς Ανατολή, κατά τη 2η χιλιετία π.Χ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Οι πηγές και τα δίκτυα του κασσίτερου, για την Εγγύς Ανατολή, κατά τη 2η χιλιετία π.Χ (EL)

Γατίδου, Μαρία

aegean

Η διάδοση της χρήσης του μπρούτζου κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. στους πληθυσμούς της Εγγύς Ανατολής, αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα εγχειρήματα της Εποχής του Χαλκού, καθώς υποβοήθησε σημαντικά την τεχνολογική ανάπτυξη της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα κατέστησε τον κασσίτερο ένα από τα πιο περιζήτητα μέταλλα. Ο κασσίτερος δυσεύρετος για την εποχή, ταξίδευε χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει σε όλους τους αναπτυγμένους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής, διχάζοντας αλλά και ενώνοντας τις πολιτισμικές ομάδες, ενώ μαζί με το πολύτιμο μέταλλο μεταφέρονταν και ανταλλάσσονταν ιδέες και τεχνολογίες, τα σημάδια των οποίων είναι ορατά στις χιλιετίες που ακολούθησαν. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα στάδια εύρεσης και παραγωγής του μετάλλου, οι πιθανές πηγές που τροφοδότησαν τις αγορές της Εγγύς Ανατολής καθώς και τα δίκτυα μεταφοράς και εμπορίας που διαμορφώθηκαν, στην περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση.

masterThesis

Middle East (EL)
2nd millennium bc (EL)
tin (EL)
κασσίτερος (EL)
Εγγύς Ανατολή (EL)
2η χιλιετία π.Χ. (EL)


2019-09


2020-03-26T13:36:07Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.