Η ηλιακή αρχιτεκτονική και λατρεία κατά το παλαιό βασίλειο: μια αρχαιολογική και σημασιολογική προσέγγιση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





The solar architecture and worship during the old kingdom: an archaeological and semantic approach (EL)
Η ηλιακή αρχιτεκτονική και λατρεία κατά το παλαιό βασίλειο: μια αρχαιολογική και σημασιολογική προσέγγιση (EL)

Κερτένη, Κυριακή

aegean

Στην παρούσα μελέτη αντικείμενο έρευνας αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία της αρχαίας αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής, οι λεγόμενοι ηλιακοί ναοί κατά το Παλαιό Βασίλειο και συγκεκριμένα την 5η Δυναστεία. Η προσέγγιση και η οπτική παρουσίασης τους θα επιτευχθεί τόσο αρχαιολογικά όσο και σημασιολογικά. Ξεκινώντας η συγκεκριμένη μελέτη ήταν αναγκαίο να τοποθετηθεί εντός των χρονικών πλαισίων της Φαραωνικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, το ιστορικό πλαίσιο αρχίζει από την 1η Δυναστεία και φτάνει έως και την 6η Δυναστεία συμπεριλαμβάνοντας την Προδυναστική περίοδο (1η – 2η Δυναστεία) και εν συνεχεία το Παλαιό Βασίλειο (3η – 6η Δυναστεία). Ταυτοχρόνως με την αναφορά και την ανάπτυξη των ηγεμόνων των συγκεκριμένων Δυναστειών αναλύεται και παρουσιάζεται η εξέλιξη των ταφικών αιγυπτιακών μνημείων από την Παλαιολιθική περίοδο έως την τελική τους μορφή κατά την 4η Δυναστεία, τα λεγόμενα πυραμιδικά συγκροτήματα. Το στοιχείο εκείνο στο οποίο επένδυσαν οι Αιγύπτιοι και το θεώρησαν βασικό και πρωταρχικό στη ζωή τους, ήταν η θρησκεία. Παρά το γεγονός ότι το Αιγυπτιακό πάνθεον φαίνεται μεγάλο, οι Αιγύπτιοι επέλεγαν συγκεκριμένες θεότητες, ώστε να μπορούν να αλλάξουν από κατάσταση σε κατάσταση. Βασικό πυρήνα της μελέτης αποτελεί ο ήλιος ο οποίος δίνει ζωή, ενέργεια και σε συνδυασμό με το Νείλο προσέφερε εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία διαμόρφωσαν τις πτυχές της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Αιγυπτίων. Ο ήλιος επονομαζόμενος θεός Ρα (Re), παρουσιάζεται στο αιγυπτιακό πάνθεον με ποικίλες μορφές. Μέσα από την αιγυπτιακή κοσμοθεωρία, η δημιουργία του κόσμου, η γέννηση των θεών, η ζωή, ο θάνατος, οι νεκρικές τελετές και πρακτικές, δημιουργούν ένα φάσμα αντιλήψεων που επικεντρώνεται στην ύπαρξη του Άλλου Κόσμου και στην αναγέννησή του κάθε πρωί. Η πορεία και η τροχιά του ηλιακού θεού οδήγησε τους Αιγυπτίους να κατασκευάσουν ξεχωριστά οικοδομήματα υμνώντας τον θεό Ήλιο ως ξεχωριστή μορφή, διότι θεώρησαν ότι αυτός ήταν η αιτία της ζωής όλων των υπάρξεων, ταυτίζοντάς τον με τον Φαραώ ο οποίος λατρευόταν σε ξεχωριστό αρχιτεκτόνημα, στις πυραμίδες. Ο συγκεκριμένος διαχωρισμός συνέβη την 5η Δυναστεία με την Ηλιούπολη (Heliopolis) να θεωρείται η βάση για τον σχεδιασμό των ηλιακών ναών στην περιοχή του Abusir, γνωστό ως Abu Ghurab.

masterThesis

semantic approach (EL)
solar temples in Egypt (EL)
ηλιακοί ναοί Αιγύπτου (EL)
αρχιτεκτονική (EL)
σημασιολογική προσέγγιση (EL)
architecture (EL)


2019-09


2020-03-26T13:36:55Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.