Δημιουργία οπτικοακουστικών εφαρμογών για την παρουσίαση αρχαιολογικού υλικού στη Ζωφόρο του Παρθενώνα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΔημιουργία οπτικοακουστικών εφαρμογών για την παρουσίαση αρχαιολογικού υλικού στη Ζωφόρο του Παρθενώνα (EL)

Αγριτέλλη, Μαρία
Παπαϊωάννου, Αριάδνη

aegean

Η μελέτη αυτή έχει σκοπό τη δημιουργία μιας σειράς πολυμεσικών εφαρμογών που θα βελτιώσουν και θα αναδείξουν την εικόνα της Ζωφόρου του Παρθενώνα. Μέσα στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθούν έξι μικρά βίντεο τα οποία αξιοποιώντας αναπαραστάσεις από την νότια και την ανατολική πλευρά της Ζωφόρου και σε συνδυασμό με ήχο, μοντάζ, κολάζ και κινούμενη εικόνα θα γίνει το τελικό αποτέλεσμα. Τα βίντεο θα ξεκινούν από την νοτιοδυτική γωνία και θα διανύουν όλη την περίμετρο της Ζωφόρου μέχρι το πέρας της ανατολικής πλευράς. Ενδιάμεσα θα παρεμβάλλονται ήχοι, εξωτερικές λήψεις, εικόνες, ομιλίες κ.λπ. Στην ουσία η δημιουργία αυτών των πολυμεσικών εφαρμογών και συγκεκριμένα για αυτές τις δύο πλευρές της Ζωφόρου γίνονται γιατί είναι οι δύο πιο πληγείσες (οι περισσότεροι λίθοι βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο). Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε, μετά από αρκετές επισκέψεις στο Μουσείο της Ακρόπολης, ήταν η έρευνα σε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία σχετικά με τα πολυμέσα και την παρουσία τους στα παλαιότερα αλλά και στα πιο σύγχρονα μουσεία αλλά και την ίδια την χρησιμότητά τους. Στο Μουσείο της Ακρόπολης διαπιστώθηκε ότι θα μπορούσε να προστεθεί ένα πολυμεσικό υλικό που θα αφορά στην Ιωνική Ζωφόρο του Παρθενώνα και θα τονίσει την ζωντάνια του γλυπτικού του διακόσμου. Τα βίντεο, που κατασκευάστηκαν με την προϋπόθεση να γίνουν συνοδευτικά των εκθεμάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, μας ικανοποίησαν γιατί ο αρχικός μας σκοπός επιτεύχθηκε. Οι γλυπτικός διάκοσμος ζωντάνεψε, οι παραστάσεις απέκτησαν ήχο, χώρο και διαστάσεις κινηματογραφικές αν και η διάρκειά τους δεν είναι πολύ μεγάλη.

masterThesis

μουσείο Ακρόπολης (EL)
οπτικοακουστικές εφαρμογές (EL)
ζωφόρος (EL)
πολυμέσα (EL)
Παρθενώνας (EL)
βίντεο (EL)


2019-02


2020-03-31T13:43:32Z

Μυτιλήνη*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.