Model identification procedures: theoretical aspects and practical implications

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Model identification procedures: theoretical aspects and practical implications (EN)

Τρέντου, Πασχαλινή

aegean

Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών - Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Στατιστική και Ανάλυση Δεδομένων". Σκοπός της είναι η ανάλυση μέτρων απόστασης και κριτηρίων πληροφορίας αλλά κυρίως η διερεύνηση των επιδόσεων ενός νέου κριτηρίου πληροφορίας, του Pseudodistance Information Criterion (PIC). Η δομή της διπλωματικής αποτελείται από τρία Κεφάλαια. Στο Κεφάλαιο 1, παρουσιάζονται μέτρα απόστασης και κριτήρια πληροφορίας. Ορίζονται κάποια από τα πιο γνωστά μέτρα απόστασης όπως το Kullback-Leibler αλλά και το BHHJ μέτρο. Επίσης, συζητιούνται τα πιο συνήθη κριτήρια επιλογής μοντέλου, όπως το Akaike Information Criterion (AIC) και οι παραλλαγές του, καθώς και το Bayesian Information Criterion (BIC). Στο Κεφάλαιο 2, παρουσιάζονται πρόσφατα κριτήρια επιλογής μοντέλου όπως το Divergence Information Criterion (DIC) και το Modified Divergence Information Criterion (MDIC). Επιπλέον, παρουσιάζεται ένα νέο κριτήριο επιλογής μοντέλου, το Pseudodistance Information Criterion (PIC). Τέλος, στο Κεφάλαιο 3, πραγματοποιείται μελέτη προσομοίωσης αλλά και μελέτη σε πραγματικά δεδομένα, με σκοπό να διερευνήσει την καταλληλότητα του νέου αυτού κριτηρίου.

masterThesis

μέτρα απόκλισης (EL)
measures of divergence (EL)
κριτήρια επιλογής μοντέλου (EL)
model selection (EL)
pseudodistance (EL)
ψευδοαπόσταση (EL)


2019-06


2020-04-01T14:11:54Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.