Το νόμισμα ως πολιτισμικός, θρησκευτικός και οικονομικός φορέας της πόλεως: μελέτη περίπτωσης, το νόμισμα της Κορίνθου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Το νόμισμα ως πολιτισμικός, θρησκευτικός και οικονομικός φορέας της πόλεως: μελέτη περίπτωσης, το νόμισμα της Κορίνθου (EL)

Τουτσίδου, Βασιλική

aegean

Το νόμισμα ως στοιχείο του παρελθόντος προσδίδει σημαντικά πολιτισμικά, θρησκευτικά και οικονομικά στοιχεία της φυσιογνωμίας και του χαρακτήρα της κοινωνικής δομής ενός λειτουργικού συστήματος, της πόλεως. Η ελληνική πόλις, όντας ανεξάρτητο κράτος (πόλη-κράτος), είχε διαμορφώσει το δικό της δικαιϊκό σύστημα με τους δικούς της δημόσιους λειτουργούς, τους δικούς της νόμους και το δικαίωμα να κόβει δικό της νόμισμα . Στην παρούσα θα επιχειρήσουμε να εξετάσουμε τα βασικά νομίσματα της πόλης της Κορίνθου, και να καταγράψουμε την τυπολογία τους και τα βασικά μοτίβα που παρουσιάζουν στον εμπροσθότυπο και τον οπισθότυπο από την αρχή της εμφάνιση τους τον 6ο αιώνα π.Χ. έως και τους δύο αιώνες που έπονται. Επιπλέον, θα επιχειρήσουμε να συνδέσουμε τα νομίσματα με μυθολογικά θέματα και να καταγράψουμε τα παράλληλα τους στην τέχνη, που προκύπτουν από την βιβλιογραφική έρευνα. Για να γίνει εφικτή η χρονολόγηση, και κατανοητό το ευρύτερο πλαίσιο κυκλοφορίας των νομισμάτων. Πέρα από τα αρχαιολογικά ευρήματα και συνευρήματα, θα πρέπει να κατανοήσουμε την κοινωνική και πολιτική δομή της Κορίνθου και της σημασίας των μεγάλων αποικιών της, εξετάζοντας επίσης την νομισματική παραγωγή των μεγάλων αποικιών της Κορίνθου σε συνάρτηση με την νομισματοκοπεία της μητρόπολης. Διαδικασίες που σχετίζονται με την παραγωγή του νομίσματος είναι ικανές να ρίξουν φως στην αρχαία αλλά και τη σύγχρονη ιστορία.

bachelorThesis

Αρχαία Κόρινθος (EL)
Polis of Corinth (EL)
κατάλογος (EL)
νόμισμα (EL)
coin (EL)


2017-12-16


2020-04-13T12:35:20Z

Ρόδος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.