Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Credit risk (EL)
Πιστωτικός κίνδυνος (EL)

Ζιώγου, Αναστασία Μαλαματή

aegean

Ο πιστωτικός κίνδυνος έχει εξελιχθεί σε κεντρικό θέμα στη σύγχρονη χρηματοοικονομική επιστήμη και το αυξημένο ενδιαφέρον για την ανάλυση και την διαχείρισή του οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της ασυνέπειας είναι ιδιαίτερα σοβαρές τόσο για τους μετόχους και τη διοίκηση μίας επιχείρησης όσο και για τους τρίτους που συναλλάσσονται με αυτήν όπως είναι οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές, οι πελάτες, κ.ά. Κατά συνέπεια, στη διεθνή βιβλιογραφία τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ολοκληρωμένα υποδείγματα μέτρησης του πιστωτικού κινδύνου. Για την εκτίμηση του πιστωτικού κινδύνου έχει διατυπωθεί και εφαρμοσθεί μια πλειάδα τεχνικών και μεθοδολογιών, οι οποίες ανήκουν στον χώρο της στατιστικής και της οικονομετρίας, της πολυκριτήριας ανάλυσης και της τεχνητής νοημοσύνης. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής, ωστόσο, η μέθοδος η οποία εφαρμόζεται είναι το υπόδειγμα του Merton, το οποίο αποδίδει την πιθανότητα να καταστεί ασυνεπής μια επιχείρηση, χρησιμοποιώντας τόσο στοιχεία από τις λογιστικές καταστάσεις αυτής όσο και από το χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, η εν λόγω εργασία έχει την ακόλουθη δομή: Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στο χρηματοοικονομικό σύστημα, τη δομή και τη λειτουργία του, καθώς και στο τραπεζικό σύστημα και το ρόλο του. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μία προσπάθεια προσδιορισμού της έννοιας του πιστωτικού κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται ο πιστωτικός κίνδυνος και τα είδη του, αναφέρονται οι παράγοντες που τον προκαλούν και τα προβλήματα που συνδέονται με αυτόν και οδηγούν στην ανάγκη διαχείρησης του. Στη συνέχεια, γίνεται μία αναφορά στην επιτροπή της Βσιλείας και στα σύμφωνα που έχει δημοσιεύσει. Στο τέταρτο κεφάλαιο, περιγράφεται το υπόδειγμα αποτίμησης δικαιωμάτων προαίρεσης του Merton και η μεθοδολογία που ακολουθείται για την εφαρμογή του. Στο επόμενο κεφάλαιο συνοψίζονται τα βασικά συμπεράσματα και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του προαναφερθέντος υποδείγματος σε ένα δείγμα ελληνικών τραπεζών και τα οποία εκφράζουν την πιθανότητα ασυνέπειάς τους.

masterThesis

τραπεζικό σύστημα (EN)
merton model (EN)
black scholes model (EN)
υποδείγματα (EN)
credit risk (EN)
πιστωτικός κίνδυνος (EN)


2019-02-20


2020-04-13T12:36:54Z

Σάμος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.