Η σύγχρονη τεχνολογία και τα ελεύθερα λογισμικά στην υπηρεσία της αρχαιολογίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΗ σύγχρονη τεχνολογία και τα ελεύθερα λογισμικά στην υπηρεσία της αρχαιολογίας (EL)

Θάνος, Νικόλαος

aegean

Η τρισδιάστατη μοντελοποίηση στην αρχαιολογία εξακολουθεί να ακούγεται σαν κάτι από το μέλλον ενώ το πρώτο πραγματικό μοντέλο χτίστηκε πριν από περίπου 30 χρόνια το 1989. Η απεικόνιση των πορισμάτων , των σκέψεων και των σεναρίων επιτρέπει στους αρχαιολόγους να δοκιμάσουν τις θεωρίες τους και να εξετάσουν νέους τρόπους ερμηνεία, ενώ η δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας 3D σε καθημερινή βάση μεταβάλλει ολόκληρη την ανασκαφική διαδικασία, η οποία μπορεί πλέον να είναι αναστρέψιμη σε ψηφιακή μορφή. Με τη χρήση μιας απλής φωτογραφικής μηχανής και λογισμικών ανοιχτού κώδικα - που γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή- ένας μέσος αρχαιολόγος μπορεί να εκτελέσει πράγματα που θα φαινόταν αδύνατο λίγα χρόνια πίσω χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Το πρακτικό μέρος αυτής της διπλωματικής στοχεύει ακριβώς πάνω σε αυτό, την τρισδιάστατη δηλαδή απεικόνιση του βόρειου τμήματος του Ιερού Κουβουκλίου στην Ιερουσαλήμ, με βάση φωτογραμμετρικά δεδομένα που τέθηκαν σε επεξεργασία με λογισμικά ανοικτού κώδικα όπως το Visual-SFM και το MeshLab.

masterThesis

τρισδιάστατη απεικόνιση (EL)
ελεύθερα λογισμικά (EL)
archaeology (EL)
three-dimensional display (EL)
αρχαιολογία (EL)
free software (EL)


2018-06-15


2020-05-04T12:22:18Z

Ρόδος*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.