Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2018 (EL)

Χάρτες και χαρτογράμματα για τις εκλογές στην Ελλάδα (EL)
Maps and chartograms for the elections in Greece (EL)

Λαφαζάνης, Γεώργιος

aegean

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της επιστήμης της χαρτογραφίας, είναι η οπτικοποίηση και χαρτογράφηση των κοινωνικών φαινομένων. Ο κόσμος μας και τα φαινόμενα-μεταβλητές που μελετάμε, δεν είναι στατικά και αμετάβλητα, αντιθέτως μεταβάλλονται συνεχώς. Για την κατανόηση και την ερμηνεία λοιπόν των φαινομένων που μελετάμε, απαιτείται τόσο η μελέτη της μεταβολής τους στο χώρο, όσο και στο χρόνο. Στη σύγχρονη εποχή, οι υπολογιστές επιτρέπουν τη δημιουργία αλλά και απεικόνιση υψηλής ποιότητας γραφικών, που ανταγωνίζονται αυτά του φυσικού περιβάλλοντος. Μιας και είναι δύσκολη, ως αδύνατη, η παρουσίαση μεγάλου όγκου δεδομένων με πιο παραδοσιακές μορφές οπτικοποίησης, όπως οι πίνακες και τα διαγράμματα, οι ψηφιακοί χάρτες και τα υψηλής ποιότητας και πολυπλοκότητας γραφήματα, αποτελούν στις μέρες μας απαραίτητο μέσο επικοινωνίας των χωρικών δεδομένων και των αποτελεσμάτων της χωρικής τους ανάλυσης. Με την εισαγωγή της ψηφιακής χαρτογραφίας και τις εξελίξεις που αυτή έφερε, μπορούν πλέον να παραχθούν χάρτες εύκολα και γρήγορα. Η πιο διαδεδομένη μέθοδος για την παρουσίαση και κατανόηση αυτού του τύπου των δεδομένων είναι οι συμβατικοί, κλασικοί, θεματικοί χάρτες. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αναπτυχθεί ένας νέος εναλλακτικός τύπος χαρτών, τα χαρτογράμματα. Ο τρόπος οπτικοποίησης των χαρτογραμμάτων, βοηθά πολύ στην ανάδειξη του μεγέθους και της έντασης ενός φαινομένου και είναι πιο αποτελεσματικός από ότι στους θεματικούς χάρτες. Δηλαδή ένα χαρτόγραμμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας διαστρεβλωμένος χάρτης δύο διαστάσεων. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη και ανάλυση των αποτελεσμάτων των Εθνικών εκλογών της Ελλάδας, για τις εκλογικές αναμετρήσεις της περιόδου 2007-2015. Επίσης στόχος της είναι και η συγκριτική μελέτη των συμβατικών θεματικών χαρτών και των χαρτογραμμάτων, ως μέθοδοι χαρτογραφικής οπτικοποίησης του συγκεκριμένου κοινωνικού φαινομένου. Για την υλοποίησή της δημιουργήθηκαν θεματικοί χάρτες με τη χρήση της μεθόδου της απόχρωσης, της διαβάθμισης χρώματος και του συνδυασμού μεγέθους-σχήματος-απόχρωσης για τη δημιουργία «πιτών». Επίσης δημιουργήθηκαν και τα αντίστοιχα χαρτόγραμμα για την ίδια μεταβλητή. Όλοι οι χάρτες και τα αντίστοιχα χαρτογράμματα της εργασίας, παρουσιάζουν τις ίδιες μεταβλητές για κάθε εκλογική αναμέτρηση ξεχωριστά, στην ίδια κλίμακα, με ίδιους χρωματικούς συνδυασμούς και έχουν την ίδια κατηγοριοποίηση δεδομένων.

masterThesis

politics (EL)
εκλογές (EL)
θεματικοί χάρτες (EL)
maps (EL)
Ελλάδα (EL)
cartography (EL)
elections (EL)
Greece (EL)
chartograms (EL)
χαρτογραφία (EL)
χάρτες (EL)
χαρτογράμματα (EL)
πολιτική (EL)
thematic maps (EL)


2018


2020-05-04T12:30:09Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.