Αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου με τη χρήση δεικτών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Αξιολόγηση της περιβαλλοντικής κατάστασης του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Ζακύνθου με τη χρήση δεικτών (EL)

Καποτά, Σεβαστή

aegean

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αποτύπωση της περιβαλλοντικής κατάστασης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) χρησιμοποιώντας κυρίως τους στόχους του Π.Δ σχετικά με τη διαχείριση του ΕΘΠΖ σε αντιστοίχιση με τα διαχειριστικά μέτρα και τους δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό. Απώτερος σκοπός ήταν η επαλήθευση της επάρκειας των σχετικών μέτρων του Π.Δ. Η αποτελεσματικότητα της διαχείρισης αξιολογείται μέσω των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την μελέτη εποπτείας του ΕΘΠΖ το 2015. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε βασίζεται στις κατευθυντήριες οδηγίες του IUCN (Pomeroy et. αl., 2004). Στην αρχή καταγράφηκε η διεθνής εμπειρία σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο και στη συνέχεια έγινε αναφορά στα θαλάσσια πάρκα της Ελλάδας αλλά και στην νομοθεσία που τα διέπει. Όσον αφορά το ΕΘΠΖ μελετήθηκε η υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής μελέτης και έπειτα έγιναν διαπιστώσεις ως προς τη μεθοδολογία διαχείρισης και τους δείκτες στο διεθνή χώρο σχετικά με την προστασία των θαλάσσιων πάρκων. Μέσα από τα συμπεράσματα έγινε φανερό ότι υπάρχουν σοβαρές ανεπάρκειες στη διαχείριση των ελληνικών ΘΠΠ, κυριότερες από τις οποίες φαίνεται να είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση, η ελάχιστη έρευνα στα άλλα προστατευόμενα είδη (μεσογειακή φώκια Monachus-monachus, ορνιθοπανίδα, Posidonia oceanica και αλιευτικοί πόροι) του ΕΘΠΖ, η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, η έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού και η ασυνεπής πολιτική βούληση για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Για την ορθότερη διαχείριση των ελληνικών θαλάσσιων πάρκων προτείνεται να διερευνηθούν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, πέρα από τις κρατικές και κοινοτικές ενισχύσεις, να γίνει προώθηση και ενίσχυση εθελοντικών προγραμμάτων ώστε να συμμετάσχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, να προωθηθούν και στους εμπλεκόμενους φορείς τα οφέλη από την ύπαρξη των πάρκων και να αξιοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η επιστημονική έρευνα και πληροφορία.

masterThesis

κατάσταση (EL)
evaluation (EL)
σύγκριση (EL)
management (EL)
marine protected area (EL)
θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή (EL)


2016-09-30


2020-05-05T12:14:54Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.