Κοραλλιγενείς σχηματισμοί (banks) στο Αιγαίο Πέλαγος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Κοραλλιγενείς σχηματισμοί (banks) στο Αιγαίο Πέλαγος (EL)

Μανούτσογλου, Ευαγγελία

aegean

Οι κοραλλιγενείς βιοκοινότητες βρίσκονται ανάμεσα στους σημαντικότερους οικοτόπους της Μεσογείου. Οι κύριοι μορφότυποι κοραλλιγενών σχηματισμών που έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα είναι τα Rims (ρηχά νερά) και τα Banks (βαθύτερα περιβάλλοντα). Οι δομές αυτές αποτελούν αντικείμενο μελέτης λόγω της οικολογικής, οικονομικής και αισθητικής τους αξίας, αλλά και του γεγονότος ότι δεν έχουν μελετηθεί / χαρτογραφηθεί ικανοποιητικά όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και σε όλη τη Μεσόγειο. Στην παρούσα διπλωματική εργασία έγινε μια προσπάθεια αποτύπωσης του δυνητικού χώρου που καταλαμβάνουν τα συμπλέγματα κοραλλιγενών σχηματισμών (banks) στο Αιγαίο Πέλαγος, σε βάθη μεταξύ των 40 και 160 m. Η προσπάθεια αυτή περιελάμβανε τη μελέτη των παραμέτρων που επηρεάζουν την παρουσία και ανάπτυξη τους, την επαναξιολόγηση γεωμορφολογικών δεδομένων από συστήματα ακουστικής, τον συνυπολογισμό των ήδη υπαρχόντων πυρηνοληψιών, και την επαλήθευση των αποτελεσμάτων αυτών μέσω της οπτικής επιθεώρησης του βυθού με ROV. Με βάση τα παραπάνω και τη βιβλιογραφική ανασκόπηση δημιουργήθηκε ένας χάρτης πιθανής κατανομής των συμπλεγμάτων κοραλλιγενών σχηματισμών. Η συστηματική χαρτογράφηση και μελέτη τους (στη βάση του χάρτη αυτού) μπορεί να συμβάλλει στην εφαρμογή διαχειριστικών σχεδίων (π.χ. επέκταση ή υιοθέτηση νέων περιοχών Natura κλπ) με σκοπό την προστασία των σημαντικών αυτών ενδιαιτημάτων από διάφορες απειλές κυρίως ανθρωπογενούς προέλευσης.

masterThesis

κοραλλιγενείς banks (EL)
Αιγαίο (EL)


2016-09-28


2020-05-05T12:19:30Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.