Τρέχουσα περιβαλλοντική κατάσταση των ελληνικών λιμένων: εφαρμογή του μοντέλου TEAP και βελτίωσή του μέσω πολυκριτηριακής ανάλυσης (PRIEST)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Τρέχουσα περιβαλλοντική κατάσταση των ελληνικών λιμένων: εφαρμογή του μοντέλου TEAP και βελτίωσή του μέσω πολυκριτηριακής ανάλυσης (PRIEST) (EL)

Ντούζγος-Μούρτζος, Δημήτρης

aegean

Η ελληνική βιβλιογραφία έχει περιορισμένο αριθμό συγγραμμάτων και εργασιών με θέμα τα λιμάνια, και αυτό οδήγησε στο να ακολουθηθεί το συγκεκριμένο θέμα, με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα τους. Οι ελληνικοί λιμένες μπορούν και οφείλουν να αποτελέσουν «οχήματα ανάπτυξης» για τη χώρα, τόσο στο επίπεδο των τοπικών οικονομιών, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ελληνικών λιμένων είναι κρίσιμη παράμετρος για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης. Στην συγκεκριμένη διπλωματική διατριβή, επιχειρήθηκε να προσεγγιστεί η περιβαλλοντική διάσταση των Λιμένων της Ελλάδας. Μέσω του μοντέλου TEAP (Tool for the identification and assessment of Environmental Aspects in Ports) το οποίο διαμορφώθηκε για τα ελληνικά δεδομένα. Συλλέχθηκαν στοιχεία, μέσω ερωτηματολογίων, για την περιβαλλοντική κατάσταση των Λιμένων της Αλεξανδρούπολης, Ραφήνας και Χανίων. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας την πολυκριτηριακή ανάλυση και το πρόγραμμα PRIEST (Priority Estimation Tool) τα περιβαλλοντικά προβλήματα των Λιμένων, κατατάχθηκαν. Η χρήση βαρών και πολυκριτηριακής ανάλυσης πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια βελτίωσης του μοντέλου TEAP. Το συμπέρασμα της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι ότι τα ελληνικά λιμάνια σε σχέση με τα ευρωπαϊκά απέχουν αρκετά όσο αφορά την περιβαλλοντική τους διαχείριση, πράγμα απογοητευτικό αν αναλογιστεί κανείς την ναυτιλιακή δύναμη της χώρας, και την στρατηγική της θέση. Οφείλουμε να δηλώσουμε εκ των προτέρων ότι συγκεκριμένη διπλωματική λόγω έλλειψης δεδομένων περιέχει αρκετές παραδοχές.

masterThesis

PRIEST (Priority Estimation Tool) (EN)
TEAP (Tool for the identification and assessment of Environmental Aspects in Ports) (EN)
περιβαλλοντική κατάσταση (EN)
ελληνικά λιμάνια (EN)
πολυκριτηριακή ανάλυση (EN)


2016-09


2020-05-07T12:39:49Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.