Κοινωνικές ανισότητες και σχολική επίδοση των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: ποσοτική διερεύνηση στο νησί της Λέσβου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Κοινωνικές ανισότητες και σχολική επίδοση των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης: ποσοτική διερεύνηση στο νησί της Λέσβου (EL)

Κατσάρης, Ηρακλής

aegean

Αντικείμενο της παρούσης εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της συσχέτισης μεταξύ της σχολικής επίδοσης των μαθητών της έκτης τάξης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνάρτηση με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους στην περιοχή του νησιού της Λέσβου. Ειδικότερα, επιδιώκεται η εξέταση της επίδρασης των βασικών οικονομικών και κοινωνικών μεταβλητών στη σχολική επίδοση των μαθητών. Στις μεταβλητές που εξετάζονται συγκαταλέγονται το εισόδημα των γονέων, το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων, το επάγγελμα των γονέων, η οικογενειακή κατάσταση, η κοινωνική τάξη της οικογένειας, το μέγεθος της σχολικής μονάδας, το φύλο του παιδιού και η γεωγραφική περιοχή στην οποία διαμένει. Διενεργήθηκε πρωτογενή ποσοτική έρευνα με δείγμα 155 οικογένειες-μαθητές. Οι έννοιες που θα αναλυθούν είναι αυτές της σχολικής επιτυχίας-αποτυχίας, των κοινωνικών ανισοτήτων, των μορφών κεφαλαίου, όπως και των παραγόντων που θεωρείται ότι επιδρούν στη σχολική επίδοση του μαθητή. Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν άμεση επίδραση κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στη σχολική επίδοση, όπως το εκπαιδευτικό επίπεδο των γονέων, το οικογενειακό εισόδημα, η οικογενειακή κατάσταση και η κοινωνική τάξη από την οποία προέρχεται ο μαθητής. Επιπρόσθετα η επίδοση του μαθητή εξαρτάται και από το φύλο του μαθητή, τον τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου του χρόνου και τις καθημερινές του συνήθειες.

masterThesis

κοινωνικοοικονομική κατάσταση (EL)
school performance (EL)
κοινωνικές ανισότητες (EL)
social inequalities (EL)
ποσοτική έρευνα (EL)
quantitative survey (EL)
σχολική επίδοση (EL)
socioeconomic status (EL)


2017-06-13


2020-05-10T07:16:53Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.