Η συνεισφορά του κοινωνικού λειτουργού στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης: καλές πρακτικές, δυσκολίες και περιθώρια βελτίωσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η συνεισφορά του κοινωνικού λειτουργού στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης: καλές πρακτικές, δυσκολίες και περιθώρια βελτίωσης (EL)

Κικίνη, Θέκλα

aegean

Η κοινωνική εργασία στο χώρο της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης αποτελεί ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο δράσης των κοινωνικών λειτουργών. Στον ελληνικό χώρο, η ένταξη των επαγγελματιών στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, συνιστά μια σχετικά νέα πραγματικότητα, ωστόσο με το πέρασμα των ετών όλο και περισσότεροι κοινωνικοί λειτουργοί απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα. Οι επαγγελματίες που εργάζονται στα πλαίσια της Ειδικής Αγωγής αναλαμβάνουν μια ποικιλία από ρόλους και αρμοδιότητες. Εργάζονται εξατομικευμένα με το μαθητή ή με ομάδες μαθητών, υποστηρίζουν τις οικογένειες τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό και συνεργάζονται με την κοινότητα. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται να αναδειχθεί η συνεισφορά, οι δυσκολίες και οι προτάσεις των κοινωνικών λειτουργών που έχουν επαγγελματική εμπειρία στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν δέκα (10) κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν εργαστεί στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Η διαδικασία της έρευνας πραγματοποιήθηκε με την ποιοτική μέθοδο και συγκεκριμένα με τη χρήση της ημι – δομημένης συνέντευξης. Τα ευρήματα ανέδειξαν τον πολυδιάστατο ρόλο που αναλαμβάνουν οι επαγγελματίες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως προς τη συνεργασία με το προσωπικό του σχολείου και τις οικογένειές, την αναγκαιότητα ύπαρξης πλήρους συνεργασίας και τις προτάσεις τους σχετικά με την κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών, την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και την ένταξη των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην κοινωνία.

masterThesis

σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (EL)
special educational needs (EL)
schools special education units (EL)
κοινωνική εργασία (EL)
ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (EL)
social work (EL)


2017-06-20


2020-05-10T07:17:06Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.