Η επίδραση του κοινωνικού κεφαλαίου των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις κοινωνικές αναπαραστάσεις που δομούν γι'αυτούς οι εκπαιδευτικοί: η περίπτωση του νομού Χίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Η επίδραση του κοινωνικού κεφαλαίου των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στις κοινωνικές αναπαραστάσεις που δομούν γι'αυτούς οι εκπαιδευτικοί: η περίπτωση του νομού Χίου (EL)

Πατελίδα, Αμαλία

aegean

Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο να φέρει στην επιφάνεια ένα φαινόμενο, το οποίο ενυπάρχει μέσα στα σχολικά πλαίσια είτε φανερά είτε κεκαλυμμένα και απασχολεί συχνά την εκπαιδευτική κοινότητα. Δεν είναι άλλο από την επιρροή που δέχεται ο εκπαιδευτικός από το Κοινωνικό Κεφάλαιο ενός μαθητή και πως αυτή παίρνει σάρκα και οστά έχοντας αντίκτυπο στη συμπεριφορά και τις πράξεις του. Το Κοινωνικό Κεφάλαιο δομείται από πολλές συνιστώσες και με βεβαιότητα δεν είναι κάτι στατικό στη ζωή ενός ανθρώπου. Η ανάπτυξη του επιφέρει πολλά οφέλη τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία γι’ αυτό και συχνά προτείνεται ως τρόπος αντιμετώπισης σε πολλά κοινωνικά ζητήματα. Ένα παιδί, κατά την ένταξη του στο σχολείο, κουβαλάει ήδη το Κοινωνικό Κεφάλαιο της οικογένειας του, το οποίο η εκπαίδευση καλείται να το αξιοποιήσει προς όφελος του, να το ενισχύσει με τον μέγιστο δυνατό τρόπο και σε καμία περίπτωση να μην σταθεί εμπόδιο διακρίσεων και άνισης μεταχείρισης. Μέσα από αυτή τη μελέτη επιδιώχθηκε να ριχθεί φως στις Κοινωνικές Αναπαραστάσεις τις οποίες δομεί ο εκπαιδευτικός και τις οποίες αφορμίζεται από τις διαφορές στο Κοινωνικό Κεφάλαιο των μαθητών. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι αποδέσμευσης του εκπαιδευτικού και γι’ αυτό το λόγο στην παρούσα έρευνα αναζητήθηκαν καλές πρακτικές, τόσο σε ατομικό όσο και σε κρατικό επίπεδο.

masterThesis

primary school (EL)
social capital (EL)
education (EL)
teacher (EL)
κοινωνικές αναπαραστάσεις (EL)
social representations (EL)
κοινωνικό κεφάλαιο (EL)
εκπαιδευτικοί (EL)
πρωτοβάθμια εκπαίδευση (EL)


2017-06-21


2020-05-11T11:16:40Z

Μυτιλήνη




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.