Πράσινα πλοία - οικονομική αποτίμηση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Πράσινα πλοία - οικονομική αποτίμηση (EL)

Παντελόγλου, Ραφαήλ

aegean

Στην παρούσα εργασία θα επιχειρηθεί μια ανασκόπηση των πιο πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα των στρατηγικών και των πολιτικών που έχουν πραγματοποιηθεί ή που θα πραγματοποιηθούν στο κοντινό μέλλον και αφορούν τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος γενικά αλλά κυρίως ειδικά όσον αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς αυτό σχετίζεται με την παγκόσμια ναυτιλία. Μέσα από αυτή την ανασκόπηση, σκοπός μου είναι να δείξω σε ποιο βαθμό οι εξελίξεις αυτές οδηγούν την ναυτιλιακή κοινότητα στην ανάγκη όλων εκείνων των μέσων που βοηθούν στην φιλικότερη συμπεριφορά προς το θαλάσσιο περιβάλλον, κυρίως όμως στην καθιέρωση των «πράσινων» πλοίων. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εκτενέστερη αναφορά στην ρύπανση του περιβάλλοντος. Ειδικότερα γίνεται αναφορά στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, την όξινη βροχή και την τρύπα του όζοντος. Στη συνέχεια αναφορά γίνεται και στην εδαφική ρύπανση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε είδους από τις παραπάνω ρυπάνσεις εμπλέκεται και η ναυτιλία. Το κεφάλαιο κλείνει με αναφορά στην θαλάσσια ρύπανση που η ναυτιλία συμβάλει σε μεγάλο βαθμό. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά της ναυτιλιακής ρύπανσης στο θαλάσσιο περιβάλλον. Συγκεκριμένα στην ρύπανση της θάλασσας από υδρογονάνθρακες πετρελαίου αλλά και μέθοδοι αντιμετώπισης της. Στη συνέχεια παραθέτονται οι επιπτώσεις από την χρήση υφαλοχρωμάτων αλλά και οι επιπτώσεις από το θαλάσσιο έρμα. Το κεφάλαιο κλείνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα πλοία καθώς και τις εκπομπές αερίων. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι διεθνείς συμβάσεις και κανονισμοί που οφείλουν όλα τα πλοία να σέβονται και να τηρούν κατά γράμμα για την πρόληψη τυχόν παραβάσεων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Το τέταρτο κεφάλαιο είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στα «πράσινα» πλοία. Υπάρχει εκτενέστερη ανάλυση του τι είναι ένα τέτοιο πλοίο και τι τεχνολογία χρησιμοποιεί για να είναι φιλικότερο προς το περιβάλλον. Ανάλυση γίνεται και στις τεχνολογίες αυτές. Το κεφάλαιο κλείνει με αναφορά στο φυσικό αέριο και πόσο σημαντικό είναι σαν καύσιμο για το μέλλον της ναυτιλίας. Η εργασία ολοκληρώνεται με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την μελέτη όλων των παραπάνω στοιχείων που συλλέχθηκαν για την εκπόνηση της.

masterThesis

εκπομπές αερίων (EL)
ατμοσφαιρική ρύπανση (EL)
LNG (EL)
green ships (EL)
sea pollution (EL)
air pollution (EL)
θαλάσσια ρύπανση (EL)
πράσινα πλοία (EL)


2018-10-22


2020-05-12T12:58:06Z

Χίος




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.