Determination of 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid and its structural analogue by liquid chromatography and ion spray tandem mass spectrometry

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
ΤΕΙ Αθήνας
Αποθετήριο :
Υπατία - Ιδρυματικό Αποθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Determination of 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid and its structural analogue by liquid chromatography and ion spray tandem mass spectrometry (EN)

Ντουρτόγλου, Βασίλειος Γ. (EL)
Dreux, Michel (EL)
Πετρίτης, Κωνσταντίνος Ν. (EL)
Elfakir, Claire (EN)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (EL)

Liquid chromatography coupled to ion spray tandem mass spectrometry was developed as a method for the simultaneous analysis of the amino acid 1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid (ACC) and its structural analogue, cyclopropane-1,1-dicarboxylic acid (CDA). ACC and CDA fragmentation as well as optimization of MS parameters were investigated in positive ion mode. In selective reaction monitoring mode the protonated molecule [M+H]+ was selected as parent ion for both ACC and CDA, while the immonium ion from ACC and the [M+H-H2O]+ ion from CDA were selected, respectively, as product ions. In spite of the high selectivity of MS/MS among the 20 protein amino acids potentially present with ACC and CDA in the plant material analyzed, Glu and Thr can interfere with the signal of ACC. As a result, their chromatographic separation is necessary. This was achieved in less than 4 min by ion-pair reversed-phase chromatography with nonafluoropentanoic acid as ion-pair reagent. A linear response within a concentration range of 1-5 mg l-1 was observed for this LC method and the detection limit was found to be 20 pmol for ACC and 150 pmol for CDA (using a 20-μl loop). This methodology was successfully applied to the detection of ACC in apple tissue. (EN)

journalArticle

Apples (EN)
Αμινοξέα (EN)
Καρβοξυλικά οξέα (EN)
Cyclopropanedicarboxylic acid (EN)
Aminocyclopropanecarboxylic acid (EN)
Ανάλυση τροφίμων (EN)
Κυκλοπροπανοδικαρβοξυλικό οξύ (EN)
Amino acids (EN)
Μήλα (EN)
Carboxylic acids (EN)
food analysis (EN)
Αμινοκυκλοπροπανοκαρβοξυλικό οξύ (EN)

ΤΕΙ Αθήνας (EL)
Technological Educational Institute of Athens (EN)

Journal of Chromatography A (EN)

Αγγλική γλώσσα

2000-10

doi:10.1016/S0021-9673(00)00757-3

Elsevier Science B.V. (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.