Improvement of oleuropein extractability by optimising steam blanching process as pre-treatment of olive leaf extraction via response surface methodology

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
ΤΕΙ Αθήνας
Αποθετήριο :
Υπατία - Ιδρυματικό Αποθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Improvement of oleuropein extractability by optimising steam blanching process as pre-treatment of olive leaf extraction via response surface methodology (EN)

Σταματόπουλος, Κωνσταντίνος (EL)
Χατζηλαζάρου, Αρχοντούλα (EL)
Κατσόγιαννος, Ευάγγελος (EL)
Κοντελές, Σπυρίδων Ι. (EL)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας. Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών (EL)

Impact of steam, hot water blanching and UV-C irradiation as pre-treatments on extraction of oleuropein and related biophenols from olive leaves (OLs), was investigated. Moreover, particle size effect of olive leaves and steam blanching duration were selected as independent variables to optimise steam blanching process in terms of oleuropein content (OC) and antioxidant activity (AC) of ethanolic extracts, by using response surface methodology. Optimum conditions for OC and AC were 10 min steam blanching of 20-11 and 3-1 mm olive leaf fraction, respectively. Depending on the extraction procedure, at optimum conditions of steaming the results indicate that steam blanching of OL prior to extraction can significantly increase oleuropein yield from 25 to 35 times compared to non-steam blanched sample, whereas the antioxidant activity increased from 4 to 13 times. No significant UV-C effect was observed in OC and AC, while hot water blanched samples showed significantly higher oleuropein yields and antioxidant activity compared to untreated samples. (EN)

journalArticle

blanching (EN)
Λεύκανση (EN)
Πλεύση (EN)
Ελαιοευρωπαΐνη (EN)
response surface methodology (EN)
oleuropein (EN)
Φύλλα ελιάς (EN)
Μεθοδολογία επιφάνειας απόκρισης (EN)
steaming (EN)
Olive leaves (EN)

ΤΕΙ Αθήνας (EL)
Technological Educational Institute of Athens (EN)

Food Chemistry (EN)

Αγγλική γλώσσα

2012-07-15

doi:10.1016/j.foodchem.2012.01.038

Elsevier Ltd. All rights reserved (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.