Κατάχρηση ουσιών από φοιτητικό πληθυσμό

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
ΤΕΙ Αθήνας
Αποθετήριο :
Υπατία - Ιδρυματικό Αποθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΚατάχρηση ουσιών από φοιτητικό πληθυσμό

Πολυκανδριώτη, Μαρία
Βασιλείου, Δημήτριος
Αραγιάννης, Δημήτριος
Ευαγγέλου, Ελένη
Καρυώτη, Παναγιώτα

Κυρίτση, Ελένη
Γυμνοπούλου, Ελπίδα

Η πολυσύνθετη δομή της σύγχρονης κοινωνίας καθώς και η αυξημένη διαθεσιμότητα μιας ευρείας ποικιλίας φαρμακευτικών ουσιών έχουν συμβάλει στην αύξηση της χρήσης διαφόρων ναρκωτικών ουσιών από εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Σκοπός: Η διερεύνηση του είδους και του βαθμού χρήσης ουσιών από φοιτητικό πληθυσμό. Υλικό-Mέθοδος: Τον πληθυσμό της μελέτης αποτέλεσαν 530 άτομα, κυρίως φοιτητές Νοσηλευτικής. Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο. Η στατιστική ανάλυση των στοιχείων έγινε με το στατιστικό πακέτο Statistical Package for Social Sciences (SPSS) v. 15 και τη στατιστική δοκιμασία x2. Η στατιστική σημαντικότητα ορίστηκε σε p<0,005. Αποτελέσματα: Από τον πληθυσμό της μελέτης, το 20,1% ήταν άνδρες και το 79,9% γυναίκες. Το 44% του πληθυσμού της μελέτης ήταν καπνιστές. Το 13,6% έκανε χρήση ινδικής κάνναβης, το 5,4% έκανε χρήση ουσιών και από αυτά τα άτομα, ποσοστό 1,8% δοκίμασε, ενώ συστηματική χρήση έκανε ένα άτομο (0,2%). Ως προς το είδος των ουσιών, το 2% έκανε χρήση χασίς ή μαριχουάνας και το 2% έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Χρήση οινοπνεύματος έκανε το 57,9%, καφέ κατανάλωνε το 72,8% και το 3,8% του πληθυσμού έκανε χρήση αγχολυτικών ή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Από τη στατιστική ανάλυση βρέθηκε ότι συχνότερα έκαναν χρήση ινδικής κάνναβης οι φοιτητές που βρίσκονταν στο πτυχίο, p=0,014. Τα αγόρια έκαναν χρήση οινοπνεύματος (p≤0,001) συχνότερα, κάνναβης και ναρκωτικών, p≤0,001 και p≤0,001, αντίστοιχα. Οι ηλικίες >25 ετών, έκαναν συχνότερα χρήση καπνού και καφέ, p=0,001 και p=0,005, αντίστοιχα. Οι ηλικίες 22−24 ετών έκαναν συχνότερα χρήση κάνναβης ή ναρκωτικών, p=0,019 και p=0,008, αντίστοιχα. Ως προς τον τόπο διαμονής, οι φοιτητές που κατάγονταν από μεγάλες πόλεις έκαναν συχνότερα χρήση ινδικής κάνναβης, p=0,034. Επίσης, βρέθηκε ότι τα άτομα που γυμνάζονταν καθημερινά δεν κάπνιζαν, p=0,009. Ως προς το εισόδημα βρέθηκε, ότι οι φοιτητές που διέθεταν για τον εαυτό τους <200 € το μήνα δεν έπιναν καφέ, δεν κάπνιζαν, δεν έκαναν χρήση οινοπνεύματος και χρήση ινδικής κάνναβης ή ναρκωτικών ουσιών, p=0,008, p≤0,001, p=0,002, p=0,001, p≤0,001, αντίστοιχα. Τα άτομα που έπασχαν από κάποιο ψυχικό ή νευρολογικό νόσημα κάπνιζαν συχνότερα, p=0,002, δεν έκαναν χρήση οινοπνεύματος, p=0,048, έκαναν συχνότερα χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών φαρμάκων, ινδικής κάνναβης και ναρκωτικών, p≤0,001, αντίστοιχα. Συμπεράσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, oι συχνότεροι παράγοντες που ευθύνονταν για τη χρήση καπνού, οινοπνεύματος και ναρκωτικών ουσιών από φοιτητές, είναι το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, η ψυχική υγεία και η ηλικία.
Νοσηλευτική
Ερευνητική εργασία
Hellenic Journal of Nursing

journalArticle

**N/A**-Ιατρική
Health--Psychological aspects
Clinical health psychology
Smoking--Health aspects
Ψυχική υγεία
students
Ιατρική
χρήση και κατάχρηση ουσιών
ψυχική υγεία
οινόπνευμα
Medicine
Alcohol consumption
Substance use
φοιτητές
**N/A**-Ψυχική υγεία
καπνός


Νοσηλευτική
Hellenic Journal of Nursing

Ελληνική γλώσσα

2015-02-17
2015-02-17T20:29:33Z
2009-12

Πολυκανδριώτη, Μ., Ευαγγέλου, Ε., Βασιλείου, Δ., Αραγιάννης, Δ., Καρυώτη, Π. κ.ά. (2009). Κατάχρηση ουσιών από φοιτητικό πληθυσμό. “Νοσηλευτική”.48(4)

Hellenic National Graduate Nurses Association
Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος


Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
forever*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.