Πλοήγηση σε Συνδεδεμένα Δεδομένα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΠλοήγηση σε Συνδεδεμένα Δεδομένα (EL)

Στεφανιδάκης, Μιχαήλ (EL)
Stefanidakis, Michail (EN)

Ξιφαρά, Φωτεινή (EL)
Πούλος, Μάριος (EL)
Κάλλιπος (EL)
Poulos, Marios (EN)
Kallipos (EN)
Xifara, Foteini (EN)

Στόχος κεφαλαίου: Παρουσιάζεται η πληροφορία του παγκόσμιου ιστού ως ένας ενιαίος γράφος συνδεδεμένων δεδομένων και παρατίθενται οι τεχνικές πλοήγησης (browsing) των εφαρμογών (agents) σε αυτόν. Περιεχόμενα: - Το "νέφος" ΑΣΔ (LOD-cloud). - Προσπέλαση στο LOD-cloud μέσω URIs (μηχανισμός dereferencing) και λήψη εγγράφων RDF. - Διαπραγμάτευση μορφής επιστρεφόμενων εγγράφων και εναλλακτικές μορφές κατάλληλες για τον άνθρωπο. - Κοινές πρακτικές ΑΣΔ για την περιγραφή οντοτήτων (resources), στις οποίες αναφέρεται ένα URI. - Βάσεις δεδομένων RDF (triplestores), τοπικά (local) και απομακρυσμένα (remote/foreign) URIs. - Σχηματισμός διασυνδέσεων σε άλλες βάσεις δεδομένων RDF μέσω των τριάδων RDF. - Συχνά χρησιμοποιούμενα λεξιλόγια διασύνδεσης ΑΣΔ (π.χ. owl:sameAs) και η σημασιολογία των κατηγορημάτων τους. - Αντιμετώπιση μεγάλου όγκου λαμβανόμενων RDF δεδομένων: τεχνικές σελιδοποίησης (pagination). - Σύγκριση μεθοδολογιών ΑΣΔ με εκείνες των Web APIs. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (EL)
ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ (EL)
ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (EL)
Semantic Web (EN)
SPARQL (EN)
Linked Data (EN)
RDF/RDFS (EN)
URI (EN)
Linked Open Data (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.