Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΗ γλώσσα SPARQL (EL)

Παπαδάκης, Ιωάννης (EL)
Papadakis, Ioannis (EN)

Ξιφαρά, Φωτεινή (EL)
Πούλος, Μάριος (EL)
Κάλλιπος (EL)
Poulos, Marios (EN)
Kallipos (EN)
Xifara, Foteini (EN)

Στόχος κεφαλαίου: Οι υπηρεσίες αναζήτησης σε βάσεις δεδομένων RDF (triplestores), κατ'αναλογία με τις υπηρεσίες αναζήτησης που απευθύνονται σε ανθρώπους-χρήστες. Περιεχόμενα: - Η δυνατότητα σημασιολογικής αναζήτησης σε βάσεις RDF. - Δυναμική αναζήτηση σύμφωνα με το σχήμα του γράφου RDF. - Η γλώσσα ερωτημάτων SPARQL. Σύνταξη ερωτημάτων. Βασικά σχέδια γράφων. Ανάθεση τιμών σε μεταβλητές (variable binding). - Προαιρετικές τιμές και επιλογή αποτελεσμάτων σύμφωνα με κριτήρια (filtering). - Η δυνατότητα ερωτημάτων σε επιλεγμένους (επώνυμους) γράφους RDF δεδομένων. - Νεώτερες δυνατότητες SPARQL 1.1: άρνηση, ομαδοποίηση, υποερωτήματα και κατανεμημένα ερωτήματα. - Μορφές αποτελεσμάτων ερωτήσεων SPARQL και κατανάλωσή τους από εφαρμογές. - Επιπρόσθετες υπηρεσίες: ευρετήρια πλήρους κειμένου, οντολογικές αναζητήσεις και μηχανισμοί autocomplete. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (EL)
ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ (EL)
ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (EL)
Semantic Web (EN)
SPARQL (EN)
Linked Data (EN)
RDF/RDFS (EN)
URI (EN)
Linked Open Data (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.