Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΗ γλώσσα SPARQL (EL)

Παπαδάκης, Ιωάννης (EL)
Papadakis, Ioannis (EN)

Ξιφαρά, Φωτεινή (EL)
Πούλος, Μάριος (EL)
Κάλλιπος (EL)
Poulos, Marios (EN)
Kallipos (EN)
Xifara, Foteini (EN)

Στόχος κεφαλαίου: Οι υπηρεσίες αναζήτησης σε βάσεις δεδομένων RDF (triplestores), κατ'αναλογία με τις υπηρεσίες αναζήτησης που απευθύνονται σε ανθρώπους-χρήστες. Περιεχόμενα: - Η δυνατότητα σημασιολογικής αναζήτησης σε βάσεις RDF. - Δυναμική αναζήτηση σύμφωνα με το σχήμα του γράφου RDF. - Η γλώσσα ερωτημάτων SPARQL. Σύνταξη ερωτημάτων. Βασικά σχέδια γράφων. Ανάθεση τιμών σε μεταβλητές (variable binding). - Προαιρετικές τιμές και επιλογή αποτελεσμάτων σύμφωνα με κριτήρια (filtering). - Η δυνατότητα ερωτημάτων σε επιλεγμένους (επώνυμους) γράφους RDF δεδομένων. - Νεώτερες δυνατότητες SPARQL 1.1: άρνηση, ομαδοποίηση, υποερωτήματα και κατανεμημένα ερωτήματα. - Μορφές αποτελεσμάτων ερωτήσεων SPARQL και κατανάλωσή τους από εφαρμογές. - Επιπρόσθετες υπηρεσίες: ευρετήρια πλήρους κειμένου, οντολογικές αναζητήσεις και μηχανισμοί autocomplete. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (EL)
ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ (EL)
ΑΝΟΙΚΤΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ (EL)
Semantic Web (EN)
SPARQL (EN)
Linked Data (EN)
RDF/RDFS (EN)
URI (EN)
Linked Open Data (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.