Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΒιολογικά Δίκτυα (EL)

Χουβαρδάς, Παναγιώτης (EL)
Νικολάου, Χριστόφορος (EL)
Chouvardas, Panagiotis (EN)
Nikolaou, Christoforos (EN)

Μπάγκος, Παντελεήμων (EL)
Κάλλιπος (EL)
Bagkos, Panteleimon (EN)
Kallipos (EN)

Το κεφάλαιο αυτό ενσωματώνει στοιχεία από τα δύο αμέσως προηγούμενα και επικεντρώνεται στη μελέτη των βιολογικών δικτύων. Μετά από μια εισαγωγή των βασικών βιολογικών εννοιών που περιλαμβάνουν τα είδη των δικτύων (ρυθμιστικά, μεταβολικά κ.ά.) περνάει στο πραγματικό βιολογικό πρόβλημα που αφορά την εξαγωγή ενός δικτύου ρυθμιστικών αλληλεπιδράσεων πρωτεϊνών από δεδομένα γονιδιακής έκφρασης. στο πλαίσιο της συζήτησης του προβλήματος θα εισαχθούν βασικές έννοιες από τη θεωρία δικτύων (τοπολογία, βαθμός, μέγεθος δικτύου κλπ) και στη συνέχεια θα αναλυθούν οι στατιστικές ιδιότητες των βιολογικών δικτύων με έμφαση στις δομές αυτο-οργάνωσης, τα ανεξάρτητα κλίμακας (scale-free) δίκτυα και τους νόμους δύναμης. Οι πρακτικές ασκήσεις θα περιλαμβάνουν την εξαγωγή δικτύων και την ανάλυση των στατιστικών τους ιδιοτήτων. Στο τέλος του Κεφαλαίου θα πρέπει να μπορείτε: Να περιγράψετε βασικά είδη βιολογικών δικτύων. Να αναγνωρίσετε τα κυριότερα μοτίβα δικτύων και τις ιδιότητές τους. Να αναλύσετε ποσοτικά τα βασικότερα χαρακτηριστικά γράφων/δικτύων. Να διακρίνετε μεταξύ τυχαίων δικτύων και δικτύων ανεξάρτητων κλίμακας. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ (EL)
ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ (EL)
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ (EL)
ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ (EL)
ΒΙΟΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (EL)
Biostatistics (EN)
Algorithms (EN)
Computational Biology (EN)
Bioinformatics (EN)
Machine Learning (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.