Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Μικροχειρουργική (EL)

Βαρυτιμίδης, Σωκράτης (EL)
Νταϊλιάνα, Ζωή (EL)
Μαλίζος, Κωνσταντίνος (EL)
Varitimidis, Sokratis (EN)
Dailiana, Zoe (EN)
Malizos, Konstantinos (EN)

Χαραλαμπίδου, Αναστασία (EL)
Κάλλιπος (EL)
Χαντές, Μιχαήλ (EL)
Kallipos (EN)
Charalampidou, Anastasia (EN)
Hantes, Michael (EN)

Η μικροχειρουργική, δηλαδή η χειρουργική σε μικροσκοπικές ανατομικές δομές με τη βοήθεια μικροσκοπίου και ειδικών εργαλείων και ραμμάτων, αναπύχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια και έχει αποδειχθεί ανεκτίμητη και απαραίτητη τεχνική σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες. Πολλές επεμβάσεις όπως η επανασυγκόλληση ακρωτηριασμένων μελών, η κάλυψη με κρημνούς, η συρραφή περιφερικών νεύρων κ.α. βασίζονται στη μικροχειρουργική. Η μικροχειρουργική εφαρμόζεται στην ορθοπαιδική, νευροχειρουργική, πλαστική χειρουργική, οφθαλμολογία, ΩΡΛ, ουρολογία, γυναικολογία, μεταμοσχεύσεις, κ.α. και κατά συνέπεια πρέπει να διδάσκεται στους φοιτητές ιατρικής και να αποτελεί τμήμα της βασικής εκπαίδευσης των ειδικευομένων των χειρουργικών ειδικοτήτων. Καθώς δεν είναι τεχνική που μαθαίνεται μέσω μελέτης είναι απαραίτητη η χρήση διαδραστικών μέσων και συνεχούς εξάσκησης καθώς και η τήρηση ορισμένων βασικών αρχών. Για την εξάσκηση χρησιμοποιούνται διάφορα μοντέλα: α. συνθετικά υλικά (γάντι, γάζα, σωληνίσκοι) β. πτωματικά παρασκευάσματα (ζωικά τεμάχια ή ανθρώπινοι ιστοί/μέλη που αφαιρέθηκαν κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων), που δίνουν τη δυνατότητα εκμάθησης των βασικών αρχών της μικροχειρουργικής (εξοικείωση με μικροσκόπιο και απόκτηση ευχερούς χρήσης μικροεργαλείων) και τελικά γ. πειραματόζωα Στο παρόν σύγγραμμα, μετά την παρουσίαση των βασικών αρχών και των εφαρμογών της μικροχειρουργικής ακολουθεί παρουσίαση των μικροχειρουργικών τεχνικών με τη χρήση εικόνων και διαδραστικών μέσων. Οι τεχνικές παρουσιάζονται με αυξανόμενη δυσκολία και αφορούν την 1. εξοικείωση με το χειρουργικό μικροσκόπιο, εργαλεία και ράμματα μικροχειρουργικής 2. εξάσκηση σε μικροχειρουργικούς κόμπους σε γάντι 3. εξάσκηση αναστόμωσης σε σωληνίσκους και ζωικά τεμάχια (μηρός όρνιθας) 4. παρασκευή αγγειονευρώδους δεματίου και εξάσκηση αναστομώσεων σε αρτηρίες και φλέβες και νευρικών συρραφών σε πειραματόζωο (επίμυες), ώστε να υπάρχει επαρκής προετοιμασία για την εφαρμογή των γνώσεων/δεξιοτήτων σε κλινικά περιστατικά. (EL)

learningMaterial
book

ΜΙΚΡΟΑΓΓΕΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (EL)
ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (EL)
ΕΠΑΝΑΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΑΚΡΩΝ (EL)
ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ (EL)
ΚΡΗΜΝΟΙ (EL)
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΙΕΣ (EL)
ΑΓΓΕΙΟΥΜΕΝΑ ΟΣΤΙΚΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΑ (EL)
ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (EL)
ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (EL)
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ (EL)
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΡΑΧΙΟΝΙΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΩΝ ΝΕΥΡΩΝ (EL)
Microsurgical Techniques (EN)
Microscope (EN)
Congenital Anomalies (EN)
Reconstructive Surgery (EN)
Flaps (EN)
Replantations (EN)
Brachial Plexus And Peripheral Nerves Surgery (EN)
Microsurgery (EN)
Vascularized Bone Grafts (EN)
Traumatic Amputations And Reconstruction (EN)
Microvascular Surgery (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.