Τα Αγγλικά πρότυπα των «φυσικότροπων» διαμορφώσεων τοπίου και η εδραίωσητης νεότερης Ευρωπαικής τοπιακής συνείδησης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΤα Αγγλικά πρότυπα των «φυσικότροπων» διαμορφώσεων τοπίου και η εδραίωσητης νεότερης Ευρωπαικής τοπιακής συνείδησης (EL)

Μωραΐτης, Κωνσταντίνος (EL)
Moraitis, Konstantinos (EN)

Κυρκίτσου, Νεφέλη (EL)
Κάλλιπος (EL)
Τουρνικιώτης, Παναγιώτης (EL)
Kallipos (EN)
Kyrkitsou, Nefeli (EN)
Tournikiotis, Panagiotis (EN)

Η μετάβαση από την τέχνη των κήπων, στην «αρχιτεκτονική τοπίου», συντελείται κατά τον 18ο αιώνα, στα πλαίσια νέων τοπιακών θεωρήσεων οι οποίες αναπτύσσονται στην Αγγλία της εποχής. Το αίτημα που προβάλλεται, είναι η διερεύνηση των χαρακτηριστικών του φυσικού τόπου με στόχο εντούτοις τον εντοπισμό κανονικοτήτων και τη χρήση τους με όρους συνθετικούς, ζωγραφικής κύρια αναφοράς. Αίτημα το οποίο, παρά την απώτερη ελεγκτική του πρόθεση, βρίσκεται πλησιέστερα στην αναγνώριση της αξίας των φυσικών ποιοτήτων από προηγούμενες τοπιακές θεωρήσεις. Αποτελεί επομένως η τοπιακή θεώρηση του 18ου αιώνα μετάβαση από την εμφατική εφαρμογή του οπτικού ελέγχου στην αξιοδότηση της φύσης και συντελείται στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Εμπειρισμού όσο και του Διαφωτισμού. Αυτός άλλωστε ο θεωρητικός καθορισμός εξηγεί τον ρητό συσχετισμό της Αγγλικής αρχιτεκτονικής τοπίου με την ανάπτυξη των νεότερων αστικών Ευρωπαϊκών πολιτευμάτων, όπως και τον συσχετισμό με τον κλασσικισμό και το αρχαίο Ελληνικό τοπίο. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΠΙΟΓΡΦΙΑ (EL)
ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ (EL)
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (EL)
18ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ (EL)
ΤΟΠΙΟ (EL)
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ (EL)
ΜΠΑΡΟΚ (EL)
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΠΙΟ (EL)
Renaissance (EN)
Landscape (EN)
Landscape Painting (EN)
Romanticism (EN)
Greek Landscape (EN)
Landscape Architecture (EN)
Baroque (EN)
18th Century (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.