Αποστασία και νεομαρτύριο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΑποστασία και νεομαρτύριο (EL)
Apostasy and neomartyrdom (EN)

Γκαρά, Ελένη (EL)
Τζεδόπουλος, Γεώργιος (EL)
Tzedopoulos, Giorgos (EN)
Gkara, Eleni (EN)

Σταματόπουλος, Δημήτριος (EL)
Λαμπαδά, Δέσποινα (EL)
Κάλλιπος (EL)
Lampada, Despoina (EN)
Kallipos (EN)
Stamatopoulos, Dimitrios (EN)

Αντικείμενο του κεφαλαίου αποτελεί η αποστασία από το ισλάμ, ο τρόπος που την αντιμετώπισαν οι αρχές και η ιδεολογική της φόρτιση για την ενίσχυση της χριστιανικής πίστης. Αν και η αρνησιθρησκία αποτελεί την άλλη όψη του προσηλυτισμού, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της αποστασίας από το ισλάμ επιβάλλει την εξέτασή της ξέχωρα από τον εξισλαμισμό. Το γεγονός ότι η αποστασία τιμωρούνταν με θάνατο την ανέδειξε σε κλειδί του θρησκευτικού και κοινωνικού ανταγωνισμού σε πολλαπλά επίπεδα. Ετερόδοξοι μουσουλμάνοι διώχθηκαν, και «επικίνδυνοι» —ή απλά επιφανείς— χριστιανοί εξοντώθηκαν με την κατηγορία της αποστασίας από το ισλάμ. Ωστόσο με τον ίδιο τρόπο αναδείχθηκαν και οι νέοι μάρτυρες, που υπήρξαν πρότυπο για τους χριστιανούς υπηκόους. Τέλος, την ύστερη οθωμανική περίοδο και σε ένα νέο περιβάλλον θεσμικής ανεξιθρησκίας και ιδεολογικής υποχώρησης του ισλάμ, η διεκδίκηση του δικαιώματος στην αποστασία από ομάδες κρυπτοχριστιανών δημιούργησε πρωτοφανείς προκλήσεις για την οθωμανική κυβέρνηση. (EL)
The chapter concerns apostasy from Islam, the ways in which the authorities dealt with it and its ideological load for the strengthening of the Christian faith. While apostasy is the other side of conversion, the particular nature of apostasy from Islam necessitates its examination separately from Islamization. The fact that apostasy was punishable by death turned it into a key to religious and social antagonism at multiple levels. Heterodox Muslims were persecuted and “dangerous” –or simply prominent– Christians eliminated on charges of apostasy from Islam. But, in the same way, new martyrs were created, who became a model for the Christian subjects. Finally, in the late Ottoman period and in a new environment of institutionalized freedom of religion and ideological retreat of Islam, the claim of the right to apostasy on the part of Crypto-Christian groups created unprecedented challenges for the Ottoman government. (EN)

learningMaterial
bookChapter

ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ (EL)
ΔΙΑΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ (EL)
ΕΚΚΛΗΣΙΑ (EL)
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ (EL)
ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ (EL)
ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ (EL)
ΑΛΛΑΞΟΠΙΣΤΙΑ (EL)
ΟΜΟΛΟΓΙΟΠΟΙΗΣΗ (EL)
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ (EL)
Muslims (EN)
Christians (EN)
Church (EN)
Islamisation (EN)
Ottoman Empire (EN)
Syncretism (EN)
Confessionalization (EN)
Conversion (EN)
Intercommunal Relations (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015

Οθωμανική Αυτοκρατορία (EL)
Ottoman Empire (EN)

14ος-20ός αι. (EL)
14th-20th cc. (EN)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.