Ιστορία και δραματολογία ευρωπαϊκού θεάτρου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Ιστορία και δραματολογία ευρωπαϊκού θεάτρου (EL)

Σπυριδοπούλου, Μαρία (EL)
Αλτουβά, Αλεξία (EL)
Ταμπάκη, Άννα (EL)
Spyridopoulou, Maria (EN)
Tampaki, Anna (EN)
Altouva, Alexia (EN)

Λαλαγιάννη, Βασιλική (EL)
Ντάφος, Βάιος (EL)
Κάλλιπος (EL)
Ntafos, Vaios (EN)
Kallipos (EN)
Lalagianni, Vasiliki (EN)

Ιστορία και Δραματολογία Ευρωπαϊκού Θεάτρου: από την Αναγέννηση ως τον 18ο αιώνα Το προτεινόμενο σύγγραμμα θα χρησιμοποιηθεί σε προπτυχιακούς φοιτητές που διδάσκονται Ιστορία Ευρωπαϊκού ή/και Παγκόσμιου Θεάτρου στα Τμήματα Θεατρικών Σπουδών αλλά και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που ασχολούνται με τη Θεατρολογία. Το σύγγραμμα παρουσιάζει την ιστορία του θεάτρου από την Αναγέννηση μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα σε συνδυασμό με τη δραματολογική ανάλυση αντιπροσωπευτικών έργων κορυφαίων δραματουργών της ευρωπαϊκής θεατρικής παράδοσης της εν λόγω περιόδου (Λόπε ντε Βέγκα, Καλντερόν ντέλα Μπάρκα, Κορνέιγ, Ρακίνας, Μολιέρος, Γκολντόνι, Μαριβώ, Μπωμαρσαί, Γκαίτε, Αλφιέρι). Θα σκιαγραφήσει τις ιστορικο-κοινωνικές και ιδεολογικές συνθήκες στις οποίες αναπτύχθηκαν τα θεατρικά είδη (τραγωδία, κωμωδία), τα στοιχεία που απαρτίζουν τη θεατρική παραγωγή (διαμόρφωση σκηνικού χώρου, σκηνογραφία, υποκριτική) καθώς και τα γενικότερα χαρακτηριστικά αλλά και τις υφολογικές ιδιαιτερότητες σημαντικών θεατρικών έργων που υπήρξαν ορόσημα στην εξέλιξη της θεατρικής γραφής στο πέρασμα από την Αναγέννηση στο ισπανικό μπαρόκ και τον γαλλικό κλασικισμό, ως το θέατρο του Διαφωτισμού και το αστικό δράμα του 18ου αιώνα. Κάθε κεφάλαιο, ανάλογα με τη θεματική του, θα πλαισιώνεται: α) από αποσπάσματα θεατρικών έργων στα οποία θα γίνεται δραματολογική ανάλυση με παρουσίαση της πλοκής, της κεντρικής ιδέας και του χαρακτηρισμού των βασικών προσώπων και β) από αποσπάσματα θεωρητικών κειμένων (π.χ. Πρόλογοι έργων, μελέτες, θεωρητικά έργα) με σύντομο σχολιασμό της προβληματικής και ασκήσεις εμβάθυνσης. Τα κεφάλαια θα ολοκληρώνονται από ασκήσεις πολλαπλής επιλογής και ενδεικτικές απαντήσεις για την καλύτερη εμπέδωση του διδακτικού υλικού. (EL)

learningMaterial
book

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (EL)
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (EL)
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (EL)
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (EL)
History Of Theatre (EN)
Dramaturgy Analysis (EN)
European Theatre (EN)
Plays (EN)
Dramaturgy (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.