Το λόγιο θέατρο της Αναγέννησης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΤο λόγιο θέατρο της Αναγέννησης (EL)

Σπυριδοπούλου, Μαρία (EL)
Spyridopoulou, Maria (EN)

Λαλαγιάννη, Βασιλική (EL)
Ντάφος, Βάιος (EL)
Κάλλιπος (EL)
Ntafos, Vaios (EN)
Kallipos (EN)
Lalagianni, Vasiliki (EN)

Στο κεφάλαιο αυτό θα περιγράψουμε τη σχέση των Ουμανιστών με το κλασικό θέατρο και την αριστοτελική Ποιητική, τις λόγιες μορφές θεάτρου της ιταλικής Αναγέννησης και ορισμένες νέες μορφές όπως το ποιμενικό δράμα (Τάσσο, Γκουαρίνι) και το «αντιλογοτεχνικό» θέατρο του Ρουτζάντε. Θα μας απασχολήσει η τραγωδία κλασικιστικής προέλευσης (Σοφονίσβη του Τρισίνο), η μίμηση των αρχαιοκλασικών προτύπων στις ουμανιστικές κωμωδίες του Πετράρχη και του Αλμπέρτι στα λατινικά, στις κωμωδίες του Αριόστο στα ιταλικά. Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στην εξέλιξη της κωμωδίας τον 16ο αι. με τον Μπιμπιένα και στους προλόγους που συνοδεύουν την Καλαντρία, καθώς και στην πλήρη αποδέσμευσή της από τους αριστοτελικούς κανόνες με τον Μακιαβέλι (Μανδραγόρας). Θα σκιαγραφήσουμε την εξέλιξη του θεατρικού χώρου από την Αναγέννηση στον 17ο αιώνα και τη δημιουργία θεατρικών κτισμάτων (από το Ολίμπικο μέχρι τα θέατρα της βόρειας Ιταλίας), καθώς και τις σκηνικές και σκηνογραφικές καινοτομίες. Σύντομη αναφορά θα γίνει επίσης στα ιντερμέδια και στην εξέλιξή τους σε αυτόνομο είδος (μελόδραμα) καθώς και στην αναβίωση της τραγωδίας κλασικιστικού τύπου με τον Αλφιέρι τον 18ο αιώνα. Το κεφάλαιο θα κλείσει με αποσπάσματα από θεωρητικά και θεατρικά κείμενα, σχολιασμό και ασκήσεις εμβάθυνσης. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (EL)
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (EL)
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (EL)
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (EL)
History Of Theatre (EN)
Dramaturgy Analysis (EN)
European Theatre (EN)
Plays (EN)
Dramaturgy (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.