Το λαϊκό θέατρο στην Ιταλία: Κομέντια ντελ Άρτε

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΤο λαϊκό θέατρο στην Ιταλία: Κομέντια ντελ Άρτε (EL)

Σπυριδοπούλου, Μαρία (EL)
Spyridopoulou, Maria (EN)

Λαλαγιάννη, Βασιλική (EL)
Ντάφος, Βάιος (EL)
Κάλλιπος (EL)
Ntafos, Vaios (EN)
Kallipos (EN)
Lalagianni, Vasiliki (EN)

Στο κεφάλαιο αυτό θα περιγράψουμε την άλλη μορφή θεάτρου που άνθισε στην αναγεννησιακή Ιταλία, επικράτησε επί δύο και πλέον αιώνες στην Ευρώπη και αποτέλεσε την κυριότερη ψυχαγωγία της. Θα κάνουμε αναφορά στην ιστορία και τη μυστηριώδη γέννησή της Κομέντια, στην εξέλιξη και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της, στον επαγγελματικό χαρακτήρα και στη δομή των θιάσων, στον αυτοσχεδιασμό ως βασικό στοιχείο της αλλά και στο πολύπλευρο σύστημα δεξιοτήτων των ηθοποιών (μουσικές, κινητικές, μνημονικές, υποκριτικές). Θα αναλύσουμε τους κυριότερους τύπους/μάσκες με βάση την προέλευση, το κοστούμι, τον χαρακτήρα και τις μετεξελίξεις τους υπό μορφή «απογόνων» και θα αναφέρουμε τους πιο γνωστούς δημιουργούς αλλά και τις σημαντικότερες επιδράσεις της Κομέντια ανά τους αιώνες (από τον Μολιέρο και τον Μαριβώ ως την καθιέρωση της διεθνούς γλώσσας της στον Μαρσώ και τον Μπαρώ του 20ού αι.). Το κεφάλαιο θα κλείσει με σχολιασμένο απόσπασμα από την κωμωδία Ο υποχόνδριος Ελομίρ, και ασκήσεις πολλαπλών επιλογών. (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ (EL)
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ (EL)
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (EL)
ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (EL)
History Of Theatre (EN)
Dramaturgy Analysis (EN)
European Theatre (EN)
Plays (EN)
Dramaturgy (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.