Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Ειδικά θέματα βιοηθικής (EL)

Παπαδοπούλου, Θεοδώρα (EL)
Papadopoulou, Theodora (EN)

Τσινόρεμα, Σταυρούλα (EL)
Δεδικούση, Σταματία (EL)
Κοντού, Παναγιώτα (EL)
Κάλλιπος (EL)
Kallipos (EN)
Dedikousi, Stamatia (EN)
Kontou, Panagiota (EN)
Tsinorema, Stavroula (EN)

Η εξέλιξη των βιοατρικών και βιοτεχνολογικών ερευνών δεν συνάδει πάντοτε με την παράλληλη ανάπτυξη και έρευνα στον τομέα της Βιοηθικής παρά το γεγονός ότι αποτελεί κομβικό στοιχείο μελέτης και διερεύνησης αυτών. Παραμελείται ο φιλοσοφικός προβληματισμός για μια σειρά από ηθικά θέματα που άπτονται τόσο των τρόπων που αυτές λαμβάνουν χώρα όσο και των εφαρμογών που αυτές μπορεί να έχουν. Το παρόν, λοιπόν, εγχερίδιο απευθύνεται τόσο σε προτυχιακούς όσο και μεταπτυχιακούς φοιτητές των τομέων των Επιστημών της Ζωής όσο και σε αυτούς που σπουδάζουν Φιλοσοφία και γεικότερα κοινωνικές επιστήμες. Αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών και φοιτητριών µε τα βασικά προβλήµατα της Βιοηθικής. Μέσω αυτού θα κληθούν να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη πάνω σε βασικά προβλήµατα της εφαρµοσµένης αυτής µορφής της ηθικής. Αυτά τα θέµατα αποκτούν µείζονα σηµασία λόγω των δυνατοτήτων διαµεσολάβησης τους στην βιολογική υπόσταση του ατόµου. Αρχικά γίνεται µια αποσαφήνιση των βασικών εννοιών που συνιστούν τον πυρήνα της καθώς προσδιορίζονται και οι συναφείς αυτής κλάδοι. Αφού προσδιοριστεί το εννοιολογικό πλαίσιο της «Ηθικής» και εξεταστούν οι έννοιες που συνιστούν την «Βιοηθική», στη συνέχεια θα µελετηθούν έννοιες όπως η ευγονική, η ευθανασία, η κλωνοποίηση, η άµβλωση, η υποβοηθούµενη αναπαραγωγική κλωνοποίηση ως θεραπευτική, ενώ θα δοθούν οι κοινωνικές και οι νοµικές διαστάσεις αυτών των φαινοµένων. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά πάντως ο προβληµατισµός και η εντρύφηση σχετικά µε το εύρος και την προβληµατική αυτών παρά η στείρα αντιµετώπιση τους. (EL)

learningMaterial
book

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΘΙΚΗ (EL)
ΒΙΟΗΘΙΚΗ (EL)
Applied Ethics (EN)
Bioethics (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.