Η κοινωνική, η πολιτική, η οικονομική και οι άλλες ιστορίες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Αποθετήριο «Κάλλιπος»
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριοΗ κοινωνική, η πολιτική, η οικονομική και οι άλλες ιστορίες (EL)

Βόγλη, Ελπίδα (EL)
Vogli, Elpida (EN)

Σακκάς, Ιωάννης (EL)
Κάλλιπος (EL)
Τρομάρα, Σοφία (EL)
Tromara, Sofia (EN)
Kallipos (EN)
Sakkas, Ioannis (EN)

Στο κεφάλαιο αυτό εξετάζουμε τη «δημιουργία» της κοινωνικής, της πολιτικής, της οικονομικής ιστορίας, της ιστορίας των ιδεών, των νοοτροπιών, των επιστημών, του πολιτισμού ή και άλλων επιμέρους «ειδικών» ιστοριών. Ο όρος «δημιουργία» εσκεμμένα τοποθετείται εδώ εντός εισαγωγικών: όλες αυτές οι ιστορίες σχεδόν πάντα είχαν τη θέση τους εντός της ενιαίας ιστορίας. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να βρούμε τη στιγμή της δημιουργίας ή της αυτονόμησής τους. Μάλλον είναι προτιμότερο να εξετάσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες καθεμιά από αυτές τις μικρές ιστορίες βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρύτερης επιστημονικής συζήτησης. Αυτός είναι ο στόχος μας σε αυτό το κεφάλαιο. Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι αποφεύγονται οι ορισμοί, διότι εκτός από δυσνόητοι και κουραστικοί δεν έχουν εφαρμογή στην ιστορία και σε άλλες επιστήμες της κοινωνίας και του ανθρώπου. Τα κυριότερα ερωτήματα που απαντώνται εδώ, είναι τα εξής: Είναι διακριτά τα όρια μεταξύ των διάφορων ιστοριών; Πώς χωρίζεται, για παράδειγμα, το πεδίο έρευνας της κοινωνικής από αυτό της πολιτικής ή οικονομικής ιστορίας και ποιες είναι οι προοπτικές ή τα περιθώρια της ανάπτυξης της κάθε μίας; Πώς διαμορφώνεται ο ιδιαίτερος χάρτης της ιστορικής επιστήμης και σε τι χρησιμεύει τελικά η χάραξη όλο και περισσότερων φαντασιακών συνόρων και ο σχηματισμός όλο και περισσότερων φαντασιακών επικρατειών ανάμεσα σε αρκετούς γείτονες και διεκδικητές των ίδιων εδαφών; (EL)

learningMaterial
bookChapter

ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ (EL)
ΘΕΩΡΗΤΙΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (EL)
ΠΗΓΕΣ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ (EL)
ΙΣΤΟΡΙΑ (EL)
Principles And Practice Of History (EN)
Historiography (EN)
Historian (EN)
History (EN)
Sources (EN)

Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

Ελληνική γλώσσα


Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (EL)
Hellenic Academic Libraries Link (EN)

2015*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.