Χωρο-γεω-γραφίες: η ρητορική του δρόμου στην Αθήνα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Χωρο-γεω-γραφίες: η ρητορική του δρόμου στην Αθήνα (EL)
Choro-geo-graphies: the rhetoric of the road in Athens (EN)

Μήλιου, Πολυξένη (EL)
Miliou, Polyxeni (EN)

Κουτρολίκου, Πένη (EL)
ntua (EL)
Μάρδα, Νέλλη (EL)
Τουρνικιώτης, Παναγιώτης (EL)

Στην παρούσα εργασία επιχειρούμε να μελετήσουμε την πόλη μέσα από την ελάχιστη κλίμακά της. Τον κάτοικο. Θα την αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με τη θεωρία του Michel de Certeau, ως ένα δίκτυο από τροχιές, τις οποίες ο πεζός γράφει και ταυτόχρονα κατοικεί. Είναι η ζωή της πόλης μέσα από την κίνηση, τις ενέργειες, τα φαινόμενα και τις ατμόσφαιρες που πραγματοποιούνται στην καθημερινότητα του “κοινού” ανθρώπου, αυτού του ανθρώπου που αντιπροσωπεύει τον καθένα από εμάς. Θα την εξετάσουμε μέσα από ένα παράδειγμα, προσωπικό, που επιδιώκει να γενικευτεί. Τη δική μου επαναλαμβανόμενη τροχιά που ενώνει την οικία με το πανεπιστήμιο. Τη Φιλοθέη με τα Εξάρχεια. Την τροχιά που με τοποθετεί στο χάρτη και την τροχιά που τοποθετώ εγώ στο χάρτη και με εντάσσει στο πολύπλοκο δίκτυο της ζωής της πόλης. Είναι δύο τοπία αντιθετικά που μας βοηθούν να αντιληφθούμε την ύπαρξη των διαφορετικών πόλεων κάτω από το ίδιο όνομα, αυτό του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών. Κατασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο μία γεωγραφία του χώρου που γράφει ο κάτοικός της, η οποία διερευνάται μέσα από το περπάτημα, το πλήθος, το χωρο-χρόνο, την οικειοποίηση και τα όρια. (EL)
This paper attempts to study the city through it’s minimum size. The resident. We will treat it, according to the theory of Michel de Certeau, as a network of trajectories, which he writes and simultaneously resides. It is the life of the city through movement, actions, phenomena and atmospheres, which take place in the everyday life of the ordinary man, this man who represents each of us. We will look through an example, personal, seeking to generalize. My own repetitive trajectory that connects the house to the university. Filothei with Exarchia. The trajectory that places me on the map and the trajectory that I, myself, place on the map and integrate me in the complex network of city life. They represent two contrasting landscapes that help us to understand the existence of different cities under the same name, the agglomeration of Athens. Thus a geography of space is produced, that is written by the citizen, and which is explored through the act of walking, the crowd, the space-time, the appropriation and the boundaries. (EN)

Διάλεξη
learningMaterial (EL)

Καθημερινότητα (EL)
Δρόμος (EL)
Γεωγραφία (EL)
Αθήνα (EL)
Πόλη (EL)
Geography (EN)
Road (EN)
Everyday life (EN)
City (EN)
Athens (EN)


Ελληνική γλώσσα

2015-03-10





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.