δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο





Σύγχρονος νομαδισμός (EL)
Neo-nomadism (EN)

Φιλίππου, Μελίνα (EL)
Filippou, Melina (EN)

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (EL)
Σταυρίδου, Αθηνά (EL)
Παπαλεξόπουλος, Δημήτρης (EL)
Papalexopoulos, Dimitris (EN)
Stavridou, Athina (EN)

Ισχυρισμός αυτής της εργασίας είναι πως στο δίπολο εποικισμού –νομαδισμού η ζυγαριά σήμερα τείνει προς έναν νέο νομαδισμό συμπτωματικό των συνθηκών της μετα-νεωτερικότητας. Σκοπός είναι, αρχικά η απόδειξη της παραπάνω πρότασης και έπειτα η μελέτη του εκπρόσωπού του σύγχρονου νομαδισμού του νέο –νομά. Σε ότι αφορά την απόδειξη του πρώτου στόχου, θα επιχειρηματολογήσω για την μετάβαση από το επικοισμό , ως το επικρατέστερο χωρικό μοντέλο και ως ηθική κατά την νεωτερικότητα, στα νομαδικά χαρακτηριστικά που συναντάμε ως απότοκο των τεχνολογικών εξελίξεων και του αντι-υδριματικού τρόπου σκέψης την χρονική περίοδο της μετα-νεωτερικότηττας που εκτείνεται μέχρι και σήμερα. Σε ότι αφορά τον δεύτερο στόχο ο Νέο-νομάς θα μελετηθεί μέσα από τις δυνάμεις που τον συνέθεσαν, τις ανάγκες του, και τις αναδυόμενες πρακτικές της καθημερινότητάς του κατά τέτοιον τρόπο που αυτή η διάλεξη να μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για την κατανόηση του χρήστη, τον οποίο η αρχιτεκτονική καλείται να εξυπηρετήσει σήμερα. (EL)
71 σ. (EL)
This dissertation claim is that Neo-nomadism, rises in the 21st century as the predominant social formation. The sentence above is going to be proved, in order to present afterwards the representative of nomadism today, the neo-nomad. I am going to argue about the transition from sedentarism -as the predominant spatial organization and model of ethics- during modernity, to the nomadic characteristics of post-modernism as a result of the anti-foundational thought and networks revolution. The neo –nomad is going to be presented through his origins, needs and practices of everyday life. This thesis objective, is to be used as a tool toward the better understanding of architecture’s current user. (EN)

Lecture

Settler
Techno-nomad
Nomadism
War machine
Neo-nomad
Hyper-nomad
Νομαδισμός (EL)
Εποικισμός (EL)
Νέο-νομάς (EL)






*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.