Πλαστικά στο υδάτινο περιβάλλον της Κύπρου: παρακολούθηση και πιθανή στρατηγική βιοδιάσπασης τους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Open Schools Journal for Open Science  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2020 (EL)

Πλαστικά στο υδάτινο περιβάλλον της Κύπρου: παρακολούθηση και πιθανή στρατηγική βιοδιάσπασης τους (EN)

Καραϊσκάκη, Ιωάννα
Αγαθοκλέους, Άννα Μαρία
Αριστοδήμου, Χριστίνα

Στο κατώφλι του εικοστού πρώτου αιώνα η παραγωγή πλαστικών έχει αυξηθεί ραγδαία, με περισσότερο από 240 τόνους πλαστικών να παράγονται ετησίως. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ωκεανούς σε ολόκληρο το κόσμο, τουλάχιστον 5.25 τρισεκατομμύρια σωματίδια πλαστικών υπολογίστηκε πως βρέθηκαν στο υδάτινο περιβάλλον.Ο όρος μικροπλαστικά χαρακτηρίζει μικρά πλαστικά σωματίδια διαμέτρου μικρότερης από 5mm, τα οποία προέρχονται είτε από την διάσπαση μεγαλύτερων κομματιών πλαστικών με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας ή βρίσκονται έτοιμα σε κάποια προϊόντα.Αυτά έχουν καταστροφικές συνέπειες στο οικοσύστημα και στην τροφική αλυσίδα πολλών οργανισμών. Αυτό επαληθεύεται, αφού κατανάλωση πλαστικών έχει σημειωθεί σε εύρος θαλάσσιων οργανισμών. Με την κατανάλωση πλαστικών συνεπάγονται πολλές επιπτώσεις για τους οργανισμούς, όπως εισβολή τοξικών ουσιών και χημικών. Το προαναφερόμενο γεγονός δεν επηρεάζει μόνο την θαλάσσια τροφική αλυσίδα αλλά υπάρχει δυνατότητα να έχει επιπτώσεις και στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας.Σκοπός της εργασίας μας είναι να διερευνήσουμε και να εισηγηθούμε μια στρατηγική για την αντιμετώπιση των μικροπλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Για την επίτευξη του στόχου μας θέσαμε τα εξής ερευνητικά ερωτήματα:1. Υπάρχουν μικροπλαστικά στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού;2. Μπορούμε να βρούμε μια αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση και μείωση των πλαστικών στο υδάτινο περιβάλλον; (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

μικροπλαστικά (EN)
μικροοργανισμοί (EN)


Open Schools Journal for Open Science

Αγγλική γλώσσα

2020-07-23


Ellinogermaniki Agogi (EN)

2623-3606
Open Schools Journal for Open Science; Vol. 3 No. 7 (EN)

Copyright (c) 2020 Ιωάννα Καραϊσκάκη, Άννα Μαρία Αγαθοκλέους, Χριστίνα Αριστοδήμου (EN)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.