Παρέμβαση διαχείρισης στρες σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Παρέμβαση διαχείρισης στρες σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου: μια τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη

Τσαλδάρης Αθανάσιος (EL)

Το στρες παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην έναρξη όσο και στην υποτροπή των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νοσημάτων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), αλλά επίσης και η ίδια η ασθένεια είναι ένας σημαντικός στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή των ασθενών, δημιουργώντας μια δυναμική αμφίδρομη σχέση. Παρόλο που υπάρχει πληθώρα επιστημονικών ενδείξεων για το ρόλο του στρες στα ΙΦΝΕ και έχουν περιγραφεί διάφοροι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί στρες και ΙΦΝΕ, υπάρχουν μόνο λίγες επιστημονικές έρευνες με παρεμβάσεις διαχείρισης στρες. Η παρούσα μελέτη είναι μία τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. Σε αυτή την παρέμβαση διάρκειας 8 εβδομάδων, οι ασθενείς τοποθετήθηκαν σε δύο ομάδες, μία ομάδα παρέμβασης και μία ομάδα ελέγχου. Οι ασθενείς της ομάδας παρέμβασης (Ν=29) έλαβαν πέραν της φαρμακευτικής αγωγής τους και ένα πρόγραμμα διαχείρισης στρες, το οποίο αποτελούταν από εκπαίδευση σε άσκηση και διατροφή, γνωσιακή αναδόμηση, μεθόδους διαχείρισης στρες, διαφραγματική αναπνοή, προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και καθοδηγούμενο οραματισμό. Οι εβδομαδιαίες συναντήσεις γίνονταν σε ομάδες 3 εως 5 ατόμων. Τα μέλη της ομάδας ελέγχου (Ν=28) έλαβαν έναν πρακτικό οδηγό για το στρες και ένα CD με τεχνικές διαχείρισης μετά το πέρας των 8 εβδομάδων ως κίνητρο συμμετοχής τους στην έρευνα. Στους συμμετέχοντες έγιναν μετρήσεις για στρες, κατάθλιψη, άγχος, ποιότητα ζωής ΙΦΝΕ, ικανοποίηση από τη ζωή και καθημερινή ρουτίνα. Η στατιστική ανάλυση μεταξύ των δύο γκρουπ ανέδειξε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων στρες, κατάθλιψης και άγχους, βελτίωση της ποιότητας ζωής και αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή για τους συμμετέχοντες της ομάδας παρέμβασης. Προτείνουμε στο μέλλον οι κλινικοί που ασχολούνται με ΙΦΝΕ να ενσωματώνουν τη διαχείριση στρες στη θεραπευτική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενών. (EL)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)


Ελληνική γλώσσα

2016





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.