Ποιότητα ζωής ασθενών μετά από διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Ποιότητα ζωής ασθενών μετά από διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας

Ιατρού Ερμόλαος (EL)

Εισαγωγή: Οι βαλβιδοπάθειες, και ιδιαίτερα η στένωση της αορτικής βαλβίδας, αποτελούν μία πρόκληση για την σύγχρονη ιατρική καθώς ανήκουν στις πιο συχνές νόσους στις ανεπτυγμένες χώρες. Η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας ενδείκνυται για ασθενείς με σοβαρή συνοσηρότητα. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει την μεταβολή στην ποιότητα ζωής των ασθενών που υπεβλήθησαν σε διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας μέσω σταθμισμένου ερωτηματολογίου που δόθηκε στους ασθενείς πριν την επέμβαση, 3 και 6 μήνες μετά. Υλικό και Μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 50 ασθενείς με στένωση αορτής οι οποίοι υπεβλήθησαν σε διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας. Στους παραπάνω ασθενείς έγινε συλλογή στοιχείων βάση του συστήματος EuroSKORE και της κλίμακας επισκόπηση υγείας SF-12, ειδικά κατασκευασμένα εργαλεία στα οποία θα αναφερθούν παρακάτω αναλυτικότερα. Για την στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν οι στατιστικές δοκιμασίες χι-τετράγωνο και t-τεστ. Αποτελέσματα: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 50 ασθενείς εκ των οποίων το 48% ήταν άνδρες με μέση ηλικία 74±14 ετών και 52% ήταν γυναίκες με μέση ηλικία 79±8 ετών. Ποσοστό ασθενών 40,7% νοσούσαν από σακχαρώδη διαβήτη ενώ ένα ποσοστό 32,7% παρουσίαζε Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Στεφανιαία νόσο παρουσίαζε το 58,0%, περιφερική αγγειακή νόσο το 40,8%, κολπική μαρμαρυγή το 38,8%, πνευμονική υπέρταση το 59,6%, υπέρταση το 56,3% και αγγειακή εγκεφαλική νόσο το 12,0%. Σε ποσοστό 6,0% των ασθενών είχαν βάλει βηματοδότη. Από τη στατιστική ανάλυση και σύγκριση των απαντήσεων του ερωτηματολογίου SF-12 πριν την επέμβαση και 3 μήνες μετά την επέμβαση βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στην αυτοαξιολόγηση της υγείας των ασθενών (p=0.005). Στατιστικά σημαντική διαφορά παρατηρήθηκε σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου με εξαίρεση την άσκηση έντονων δραστηριοτήτων που παρέμεινε χαμηλή, την άσκηση κοινωνικών δραστηριοτήτων που συνέχιζε να περιορίζεται καθώς και τις δραστηριότητες που περιελάμβαναν κάποια φυσική δραστηριότητα. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στη σύγκριση των απαντήσεων του ερωτηματολογίου πριν την επέμβαση με τις αντίστοιχες που δόθηκαν από τους ασθενείς 6 μήνες μετά. Συμπεράσματα: Η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας βρέθηκε ότι βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με αορτική βαλβιδοπάθεια ενώ η βελτίωση αυτή είναι εμφανής σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεδομένου ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε διαδερμική αντικατάσταση είναι ως επί των πλείστον βεβαρημένοι από άλλα προβλήματα υγείας σε σχέση με αυτούς που υποβάλλονται σε χειρουργική αντικατάσταση, τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο σημαντικά. (EL)

born_digital_postgraduate_thesis
Διπλωματική Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)


Ελληνική γλώσσα

2016





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.