Φύλο και Ηγετικές Δεξιότητες: Γεφυρώνοντας το Έμφυλο Χάσμα (Gender and Leadership Skills: Bridging the Gender Gap)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Φύλο και Ηγετικές Δεξιότητες: Γεφυρώνοντας το Έμφυλο Χάσμα (Gender and Leadership Skills: Bridging the Gender Gap)

Ειρήνη Καμπερίδου

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum δημοσιοποίησε, στις 26 Οκτωβρίου 2016, την έκθεση για το κοινωνικο-οικονομικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών (Global Gender Gap Report 2016) στην οποία η Ελλάδα κατέχει την 92η θέση ανάμεσα σε 144 χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο η έκθεση δείχνει ότι οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην επιχειρηματικότητα και την ηγεσία. Η γυναικεία συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια εταιριών είναι μόλις 14% και στην επίσημη οικονομία 54%. Το ποσοστό γυναικών CEOs είναι μόνο 3.4%. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι στις ΗΠΑ το ποσοστό γυναικών CEOs έπεσε στα 4% το 2016 από 4.8% το 2015. Ωστόσο, η έκθεση του McKinsey Global Institute (2015) τεκμηριώνει ότι μέχρι το 2025, αν ή όταν οι γυναίκες θα συμμετέχουν στην αγορά εργασίας στο ίδιο βαθμό με τους άνδρες, θα προστεθούν επιπλέον 28 τρισεκατομμύρια δολάρια (26%) στο παγκόσμιο-ετήσιο ΑΕΠ, αποτέλεσμα που ισοδυναμεί με τις σημερινές οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας μαζί. Ενθαρρυντική είναι η 3ετή έρευνα του EY Women Athletes Business Network, η οποία αναδεικνύει σημαντικούς συσχετισμούς μεταξύ πετυχημένης επιχειρηματικότητας και αθλητικής εμπειρίας. Είναι ερευνητικά τεκμηριωμένο ότι ένα ιστορικό αθλητικής συμμετοχής αποτελεί χρήσιμο εργαλείο όσον αφορά στην καλλιέργεια ηγετικών δεξιοτήτων. Γυναίκες που υπήρξαν αθλήτριες ή είχαν συστηματική αθλητική δραστηριότητα βρίσκονται σε προνομιακή θέση να ηγηθούν στον κόσμο των επιχειρήσεων. Ποιοτικές και ποσοτικές αναλύσεις τεκμηριώνουν ότι ο αθλητισμός προάγει δεξιότητες που είναι σημαντικές για το επιχειρείν και την επαγγελματική επιτυχία (Dunn 2014, O'Brien 2013, Glass 2013). Αυτό δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι οι αθλήτριες/ες μπορούν να γίνουν ισχυρά και πετυχημένα στελέχη στον κόσμο των επιχειρήσεων. Σαφώς χρειάζονται κι άλλα προσόντα και παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως σπουδές. Ωστόσο ένα ιστορικό αθλητικής εμπειρίας αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τις γυναίκες που υποεκπροσωπούνται εδώ, γεφυρώνοντας το έμφυλο χάσμα. Στην ιστοσελίδα Women-Athletes-Global-Leadership-Network εμφανίζονται οι συνεντεύξεις 29 καταξιωμένων-πετυχημένων γυναικών επιχειρηματιών (successful entrepreneurs) οι οποίες στο παρελθόν υπήρξαν Ολυμπιονίκες (EY Women Athletes Business Network, 2016). Από τις συνεντεύξεις αυτών των γυναικών επέλεξα τις συμβουλές τους και τις δεξιότητες που οι ίδιες τονίζουν ότι απέκτησαν χάρη στην αθλητική τους εμπειρία (Καμπερίδου 2016). Ενδεικτικά συστήνουν: Βοηθήστε άλλες γυναίκες επιχειρηματίες να μάθουν τι σημαίνει συνεργασία, ομαδική προσπάθεια, να είσαι μέλος μιας ομάδας; διαχείριση χρόνου, αποφύγετε το multi-tasking […] «Η ικανότητά για ηγεσία δεν έχει φύλο!» Ta ίδια, και όχι μόνο, τόνισαν στις συνεντεύξεις τους και οι δικές μας «ανώνυμες ηρωίδες» του επιχειρείν (Kamberidou & Chroni 2016). Προσεγγίσαμε συνολικά οκτώ καταξιωμένες Ελληνίδες που κατέχουν ηγετικές δεξιότητες και το επιχειρείν. Μετά από σειρά συνεντεύξεων μάθαμε ότι η επιτυχία τους οφείλετε σε δεξιότητες που καλλιεργεί ο αθλητισμός […] (EL)

scientific_publication_article
Επιστημονική δημοσίευση - Άρθρο Περιοδικού (EL)
Scientific publication - Journal Article (EN)

Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες (EL)
Social, Political and Economic sciences (EN)


Ελληνική γλώσσα

2016-01-01





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.