Η Κρίση στο Γυναικείο Αθλητισμό: η Μοντελοποίηση των Αθλητών/τριών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2011 (EL)

Η Κρίση στο Γυναικείο Αθλητισμό: η Μοντελοποίηση των Αθλητών/τριών

Ειρήνη Καμπερίδου

Η εργασία αυτή εξετάζει την προβολή του γυναικείου αθλητισμού στα ΜΜΕ: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ελλάδα. Ειδικά στις ΗΠΑ επισημαίνεται η «κρίση στο γυναικείο αθλητισμό» όπου η τηλεοπτική κάλυψη γυναικείων αγώνων είναι λιγότερη από ότι ήταν πριν 20 χρόνια. Από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και την επεξεργασία πρόσφατων συζητήσεων και ποσοτικών και ποιοτικών αναλύσεων γίνεται φανερό ότι: Πρώτον, η αθλήτρια απολαμβάνει, σε αντίθεση με το παρελθόν, μια εκρηκτική παρουσία στα ΜΜΕ, αλλά όχι για την αθλητική της ιδιότητα. Δεύτερον, εντοπίζονται ‘ίσες ευκαιρίες’ στην εμπορευματοποίηση-‘μοντελοποίηση’ του σώματος και της αθλητικής ταυτότητας: προβολή των άφυλων αθλητών/τριών, θηλυκοποίηση του αθλητή και αρρενοποίηση της αθλήτριας. Τρίτον, σταδιακά καταρρίπτονται οι θεωρήσεις ότι μόνο το γυναικείο σώμα αντικειμενικοποιείται. Τέλος, διαπραγματευόμαστε εναλλακτικά αθλητικά μοντέλα, μια ολιστική προσέγγιση, ενόψει της εμπορικής παγκοσμιοποίησης του Αθλητισμού και της αθλητικής ταυτότητας. Οι κλωνοποιημένοι αθλητές-ήρωες και αθλήτριες-ηρωίδες που προβάλλονται στα ΜΜΕ δεν εκπροσωπούν την πλειονότητα των αθλητών/τριών της κοινωνικής περιοχής του αθλητισμού. Ένας αυξανόμενος αριθμός ανώνυμων-ηρωίδων - αθλητριών, γυμναστριών, ερευνητριών - δουλεύουν έξω από τη δεσπόζουσα τάση της εποχής και αγωνίζονται για τη δημιουργία καινούριων αθλητικών μοντέλων και προτύπων, για την προστασία και ακεραιότητα του αθλητή/τριας και της αθλητικής δεοντολογίας. (EL)

scientific_publication_inproceedings
Επιστημονική δημοσίευση - Ανακοίνωση Συνεδρίου (EL)
Scientific publication - Conference Paper (EN)

Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες (EL)
Social, Political and Economic sciences (EN)


Ελληνική γλώσσα

2011-01-01


Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.