ΝΤΟΠΙΝΓΚ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (DOPING)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Πέργαμος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

ΝΤΟΠΙΝΓΚ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (DOPING)

Σωτήριος Αθανασέλης, Ειρήνη Καμπερίδου, Ιωάννης Λάϊος, Σοφία Χαρίτου

Η μονογραφία με τίτλο: «Ντόπινγκ: Σύγχρονη Θεώρηση του προβλήματος» αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού που επεξεργάστηκε το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ). Η μονογραφία στο πρώτο μέρος/κεφάλαιο αποσκοπεί στην αποσαφήνιση όρων και εννοιών που σχετίζονται με το ντόπινγκ, όπου γίνεται μία ιστορική αναδρομή του προβλήματος. Στο δεύτερο κεφάλαιο επιχειρείται εκτενής αναφορά και ανάλυση για της επιστημονικά τεκμηριωμένες επιβλαβείς συνέπειες από τη χρήση των απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων ντόπινγκ. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το νομικό πλαίσιο της χώρας μας για το ντόπινγκ, καθώς και οι διαδικασίες που διέπουν τη συλλογή δειγμάτων μέχρι και την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε παραβιάσεις των κανονισμών Αντι-Ντόπινγκ. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια να διαχωριστεί ο μύθος από την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων στον αθλητισμό και διατυπώνεται ρητά η θέση του ΕΣΚΑΝ, ότι η επίτευξη της υψηλής επίδοσης οφείλει να πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο του δίκαιου αγώνα, δηλαδή του «καθαρού» αγώνα. Εν ολίγοις, επιχειρείται μία πολύπλευρη και διεπιστημονική προσέγγιση του ντόπινγκ ως προς τα ηθικά, νομικά και ιατρικά ζητήματα που εγείρονται από αυτό. Στόχος του υλικού αυτού είναι η μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών για ένα θέμα, που αντιβαίνει τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και της ηθικής και θέτει σε κίνδυνο την υγεία αθλητών/τριών και αθλουμένων. Η μονογραφία έχει διπλό σκοπό, αφενός να διευκρινίσει την πραγματικότητα από το μύθο γύρω από το ντόπινγκ, παραβάλλοντας επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία και πληροφορίες, και αφετέρου να μεταφέρει γνώσεις, που είναι απαραίτητες και αποτελούν ασπίδα πρόληψης από τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων ντόπινγκ.

scientific_publication_book
Επιστημονική δημοσίευση - Βιβλίο (EL)
Scientific publication - Book (EN)

Εκπαίδευση – Αθλητισμός (EL)
Education - Sport science (EN)


Ελληνική γλώσσα

2006-01-01


Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.