FACTORS AFFECTING NITROGENASE ACTIVITY IN WATERBODIES

RDF 

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την καρτέλα τεκμηρίου
μέσα από τον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα *
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Σημασιολογικός εμπλουτισμός/ομογενοποίηση από το EKT

1986 (EL)
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΙΤΡΟΓΕΝΑΣΗΣ ΣΤΑ ΥΔΑΤΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
FACTORS AFFECTING NITROGENASE ACTIVITY IN WATERBODIES

ΤΣΙΚΡΙΤΣΗΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο ΕΥΤΡΟΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1984-1985 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ, ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΙΤΡΟΓΕΝΑΣΗΣ. ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ Α) ΝΙΤΡΙ- ΚΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΚΑΙ Β) ΟΡΓΑΝΙΚΟΥ ΣΥΜΠΛΟΚΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΤΡΙΑΙΘΑΝΟΛΑΜΙΝΗΣ, ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ, ΧΗΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΣΑ ΩΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΛΙΜΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. Η ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΥΤΡΟΦΙΚΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΚΛΙΝΟΒΑΘΜΗ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, ΤΗ ΜΕΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΛΙΚΟΥ Ρ(130 MG/L) ΚΑΙ ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗΣ (29 MG/L) ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΗ ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (0,84 Μ). ΛΟΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΩΣ ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΙΖΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, Η ΣΧΕΣΗ ΟΛΙΚΟΥ Ν/ΟΛΙΚΟΥ Ρ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 10 ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΝΙΤΡΟΓΕΝΑΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΚΑΤΑ 30% ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΙΚΟΥ Ν. Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥΝΙΤΡΙΚΟΥ ΑΖΩΤΟΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΛΩΡΟΦΥΛΛΗΣ ΚΑΤΑ 56% ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΙΤΡΟΓΕΝΑΣΗΣ ΚΑΤΑ 86% ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΩΝ ΚΥΑΝΟΦΥΚΩΝ. ΟΜΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΟΛΙΚΟΥ Ν/ΟΛΙΚΟΥ Ρ ΔΕΝ ΕΦΘΑΣΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ 29. Η ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΦΩΣΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΙΖΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΑΝΑΕΡΟΒΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΕΡΟΒΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ ΜΕΙΩΣΕ ΤΗ ΜΑΖΑ ΤΩΝ ΦΥΚΩΝ ΚΑΤΑ 94% ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΤΑ 130% ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΚΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ANABAENA ΚΑΙ MICROCYSTIS.
EUTROPHICATION AND ITS RESULTS WERE STUDIED IN LAKE KASTORIA DURING 1984-1985 BY MONITORING PHYSICAL, CHEMICAL AND BIOLOGICAL PARAMETERS WITH EMPHASIS ON NITROGENASE ACTIVITY. IN ENCLOSURES INSTALLED IN LAKE KASTORIA THE EFFECTS OF ADDITION OF A) NITRATE AND B) A COPPER- TRIETHANOLAMINE COMPLEX ON PHYSICAL, CHEMICAL AND BIOLOGICAL PARAMETERS WERE STUDIED IN ORDER TO EVALUATE THESE TECHNIQUES AS LAKE MANAGEMENT PROCEDURES AND TO TEST THE VALIDITY OF CERTAIN THEORIES PUT FORWARD RECENTLY. LAKE KASTORIA IS CLASSIFIED IN EUTROPHIC LAKES ACCORDING TO THE CLINOGRADE DISSOLVED OXYGEN PROFILE, THE MEAN ANNUAL CONCENTRATIONOF TOTAL P(130 MG/L) AND OF CHLOROPHYLL (29 MG/L) AND THE MEAN ANNUAL WATER TRANSPARENCY (0.84 M.) THE TOTAL N/TOTAL P RATIO DECREASED BELOW 10 DURING SUMMER BECAUSE OF PHOSPHOROUS RELEASE FROM SEDIMENTS. AS A CONSEQUENCE NITROGENASE ACTIVITY OCCURED, WHICH CONTRIBUTED BY 30% TO THE INCREASE IN TOTAL N. NITRATE ADDITION REDUCED CHLOROPHYLL CONCENTRATION BY 56% AND NITROGENASE ACTIVITYBY 86% AND THEREFORE THE POPULATION OF BLUE-GREEN ALGAE. HOWEVER, THE TOTAL N/TOTAL P RATIO DID NOT REACH THE VALUE OF 29. PHOSPHOROUS RELEASE FROM SEDIMENTS OCCURED IN BOTH ANAEROBIC AND AEROBIC CONDITIONS. ADDITION OF COPPER REDUCED THE BIOMASS OF ALGAE BY 94% AND INCREASED TRANSPARENCY BY 130% DURING ABOUT A MONTH. SPECIES OF THE GENERA MICROCYSTIS AND ANABAENA WERE INCLUDED AMONG ALGAE.

Νιτρικά
BLUE-GREEN ALGAE CONTROL
Nitrate
Λίμνη Καστοριάς
Ευτροφισμός
Χαλκός ( Cu )
Copper ( Cu )
ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΥΑΝΟΦΥΚΩΝ
Eutrophication
Lake Kastoria

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) (EL)
National Documentation Centre (EKT) (EN)

1986


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Aristotle University Of Thessaloniki (AUTH)



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.