ΕΞΕΤΑΣΘΗΚΑΝ 268 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΩΝ ΙΧΘΥΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΑ 218 ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ 50 ΞΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ. ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΑΝ 7 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΙΧΘΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ ΜΕ ΘΕΡΜΗ ΚΑΠΝΙΣΗ, ΨΥΧΡΗ ΚΑΠΝΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ, ΙΣΧΥΡΗ ΑΛΑΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΛΑΔΙ, ΜΕΤΡΙΑ ΑΛΑΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΣΕ ΛΑΔΙ, ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΙΠΑΣΤΩΣΗ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΩΝΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΗΤΑΝ: ΥΓΡΑΣΙΑ% (Χ) 33 ΜΕΧΡΙ 60 ΚΑΙ 47 ΜΕΧΡΙ 60, NACL% (X) 3 ΜΕΧΡΙ 18 KAI 6 ΜΕΧΡΙ 12, AW<0.74 ΜΕΧΡΙ Σ. 95 ΚΑΙ 0.81 ΜΕΧΡΙ 0.93 ΚΑΙ ΡΜ (Χ) 5.9 ΜΕΧΡΙ 6.2 ΚΑΙ 6.2 ΜΕΧΡΙ 6.4 ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΗΤΑΝ: Ο.Μ.Χ. (Χ) 6.8 Χ 102/G ΜΕΧΡΙ 1.0Χ 10 5/G ΚΑΙ 80/G ΜΕΧΡΙ 3,8 Χ 10 4/G, ΨΥΧΡΟΤΡΟΦΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ (Χ) 2.1 Χ 10 2/G ΜΕΧΡΙ 1.9 Χ 10 4/G ΚΑΙ 30/G ΜΕΧΡΙ 2.2 Χ 10 4/G, ΑΛΑΤΟΑΝΤΟΧΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ (Χ) 9 Χ 10/G ΜΕΧΡΙ 6.5 X 10 3/G ΚΑΙ 30/G ΜΕΧΡΙ 1.2 Χ 10 3/G ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΣΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΞΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΑ ΟΞΥΓΑΛΑΚΤΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΑΡΙΘΜΗΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ 2,8 Χ10 4/G, ΖΥΜΕΣ ΚΑΙ ΜΥΚΗΤΕΣ ΔΕΝ ΑΡΙΘΜΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 0.02/G ΣΕ 49.1% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΙ 60% ΤΩΝ ΞΕΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΥΜΕΣ ΚΑΙ 51,8% ΚΑΙ 84% ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ. ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΟΕΙΔΗ ΑΝΙΧΝΕΥΤΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΣΕ 3.2% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ. ΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΟΙ ΑΡΙΘΜΗΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ 30 Χ 10 3/G. ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΕΣ ΚΑΙ S. AUREUS ΔΕΝ ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ. ΑΠΟΜΟΝΩΘΗΚΑΝ 28 ΣΤΕΛΕΧΗ C. PREFRINGENS (23 ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΚΑΙ 5 ΑΠΟ ΞΕΝΙΚΑ). ΣΠΟΡΟΙ ΘΕΙΟΑΝΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΛΩΣΤΗΡΙΔΙΩΝ ΑΡΙΘΜΗΘΗΚΑΝ ΜΕΧΡΙ 2 Χ 10 4/G.
IN THE PRESENT RESEARCH, THE HYGIENIC QUALITY OF PRESERVED FISH MARKETED IN GREECE WAS STUDIED. WE EXAMINED TOTALLY 268 SAMPLES, OUT OF WHICH 218 WERE OF GREEK ORIGIN AND 50 WERE OF FOREIGN ORIGIN, OF THE 218 SAMPLES OF GREEK ORIGIN 40 WERE HOT SMOKED, 45 WERE COLD SMOKED, 20 WERE COLD SMOKED AND PRESERVED IN OIL AND VINEGAR. 36 WERE DEHYDRATED FISH, 15 WERE HEAVY SALTED AND PRESERVED INOIL, 27 WERE MILD SALTED AND PRESERVED IN OIL AND 35 WERE SALTED FISH. THE PRESERVED FISH OF FOREIGN ORIGIN WERE ALL SMOKED FISH. ENUMERATION OF VARIOUS MICROBIAL INDICES, RESEARCH FOR THE MAIN PATHOGENS AS WELL AS DETERMINATION OF SOME PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS WERE CARRIED OUT. (SHORTENED)