Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ C-ΠΕΠΤΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΧΕΙΑΣ ΣΕ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

 
This item is provided by the institution :

Repository :
National Archive of PhD Theses
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
sharePhD thesis (EN)

1985 (EN)
THE FLACTUATION OF BLOOD GASTRIN INSULIN AND C-PEPTIDE LEVELS WAS FOLLOWED DURING PREGNANCY AND PUERPERIUM
Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ C-ΠΕΠΤΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΧΕΙΑΣ ΣΕ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΘΗΛΑΖΟΥΣΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ-ΝΑΠΟΛΕΩΝ

BLOOD LASTING GASTRIN LEVELS MARKEDLY INCREASE DURING PREGNANCY, AND REMAIN HIGH DURING LACTATION. IN NON LACTATING WOMEN THE GASTRIN LEVELS RETURN RAPIDLY TO NORMAL. INSULIN LEVELS PROGRESSIVELY INCREASE DURING PREGNANCY DURING PUERPERIUM THE INSULIN LEVELS SLOWLY RETURN TO NORMAL. THERE ARE NO DIFFERENCES BETWEEN LACTATING AND NON LACTATING WOMEN. FOR THE C-PEPTIDE LEVELS, THE SAME PATTERN OF INCREASE AND DECREASE AS IN THE CASE OF INSULIN IS OBSERVED. THE HYPERGASTRINAEMIA SEEN DURING PREGNANCY CAN BE ATTRIBUTED EITHER TO A FEED BACK MECHANISM OR TO GASTRIN PRODUCTION BY THE PLACENTA. THERE IS NO DIRECT EXPLANATION OF THE HYPERGASTRINAEMIA NOTED DURING LACTATION. IT MUST SOMEHOW, BE RELATED TO THE PROLACTIN LEVELS.
ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΑΣΤΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΗΣ. ΚΑΤΑ ΤΗ ΛΟΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦ'ΟΣΟΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΥΨΗΛΑ, ΑΝ ΟΧΙ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΑΣΤΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ. ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΝΗΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥ ΠΙΠΤΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ. Η ΥΠΕΡΓΑΣΤΡΙΝΑΙΜΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΘΑΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ. ΗΥΠΕΡΓΑΣΤΡΙΝΑΙΜΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΑΛΟΥΧΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΕΡΕΥΝΗΤΗ. ΠΑΝΤΩΣ Η ΥΠΕΡΓΑΣΤΡΙΝΑΙΜΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΟΥΧΙΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΑΥΤΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΗΛΑΖΟΥΝ. ΕΤΣΙ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣΠΟΥ ΑΣΚΕΙ Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟ ΕΛΚΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΙΝΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΚΑΤ'ΑΥΤΗΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΑΛΟΥΧΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗΣ ΓΑΣΤΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΥΤΗΣ.

ΓΑΣΤΡΙΝΗ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ
INSULIN C-PEPTIDE AND PREGNANCY
INSULIN C-PEPTIDE AND LACTATION
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ C-ΠΕΠΤΙΔΙΟ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
INSULIN C-PEPTIDE AND PUERPERIUM
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ C-ΠΕΠΤΙΔΙΟ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ
ΓΑΣΤΡΙΝΗ ΚΑΙ ΛΟΧΕΙΑ
GASTRIN AND LACTATION
GASTRIN AND PREGNANCY
ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ C-ΠΕΠΤΙΔΙΟ ΚΑΙ ΛΟΧΕΙΑ
ΓΑΣΤΡΙΝΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ
GASTRIN AND PUERPERIUM

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) (EL)
National Documentation Centre (EKT) (EN)

Greek

1985


National and Kapodistrian University of Athens
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)