Solution of label switching problem in bayesian analysis of mixtures of distributions

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Επίλυση του προβλήματος εναλλαγής ετικεττών στην μπεϋζιανή ανάλυση μείξεων κατανομών
Solution of label switching problem in bayesian analysis of mixtures of distributions

Papastamoulis, Panagiotis
Παπασταμούλης, Παναγιώτης

Ο πρωταρχικός στόχος της διατριβής είναι η θεμελίωση μιας γενικής μεθόδου αντιμετώπισης του προβλήματος label switching η οποία να είναι ανεξάρτητη της διάστασης των παραμέτρων του μοντέλου μείξης. Παρά την πληθώρα των μεθόδων που υπάρχουν στη βιβλιογραφία για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καμία δεν είναι ταυτόχρονα απλή αλλά και αποδοτική ώστε να εφαρμοστεί σε ένα γενικό πλαίσιο. Μέσω της μελέτης του συνόλου των εικονικών μεταβλητών κατάταξης, κατασκευάζονται υποσύνολα αυτού που οδηγούν σε κλάσεις μη συμμετρικών εκ των υστέρων κατανομών οι οποίες έχουν την ιδιότητα να αναπαράγουν την συμμετρική εκ των υστέρων κατανομή μέσω μεταθέσεων. Η μέθοδος αναπτύσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μοντέλων ελλιπών δεδομένων με την προϋπόθεση ότι πληρούνται κάποιες αρκετά γενικές ιδιότητες. Τα μοντέλα αυτά περιλαμβάνουν τόσο τις κλασσικές μείξεις κατανομών όσο και τα πιο γενικά Hidden Markov Models (HMM) και Markov Random Fields (MRF). Η προτεινόμενη μέθοδος δύναται να θεωρηθεί ως μία γενική τεχνική αντιμετώπισης του προβλήματος label switching, η οποία είναι ανεξάρτητη από την διάσταση του παραμετρικού χώρου και είναι αρκετά απλή στην εφαρμογή της. Επί πλέον, η θεμελίωση της μεθόδου παρέχει ένα ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο που κάνει δυνατή τη μελέτη περαιτέρω ιδιοτήτων όπως η ταχύτητα σύγκλισης του αλγορίθμου, κάτι που δεν είναι άμεσο για τις υπάρχουσες μεθόδους αντιμετώπισης του φαινομένου label switching.

PhD Thesis

Label switching
Economics and Business
Εναλλαγή ετικεττών
Social Sciences
Mathematical statistics
Markov chains
Υπολογιστική στατιστική
Simulation methods
Computational statistics
Οικονομικά και Επιχειρήσεις
Μπεϋζιανή στατιστική
Κρυμμένα μοντέλα Μαρκώφ
Μέθοδοι προσομοίωσης
Μαθηματική στατιστική
Bayesian statistics
Αλυσίδες Μαρκώφ
Hidden Markov models
Μείξεις κατανομών
Κοινωνικές Επιστήμες
Mixtures of distributions


Ελληνική γλώσσα

2010


University of Piraeus (UNIPI)
Πανεπιστήμιο Πειραιώς




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.