The effect of certain economic factors on the competitiveness of the Greek food and beverage firms

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Η επίδραση οικονομικών παραγόντων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα
The effect of certain economic factors on the competitiveness of the Greek food and beverage firms

Κωνσταντινίδης, Χρήστος
Konstantinidis, Christos

The Greek food and beverage industry is on of the most important sectors of the Greek economy taking part with high percentages in its basic rates such as sales, profits, employment value added etc. In spite of the fact that the Greek firms went through significant changes during the last decades, they face too many problems affecting the level of their competitiveness.On the other hand competitiveness is a concern which is difficult to be defined and measured accurately. The aim of this thesis is to study the effect of certain economic factors on the competitiveness of the Greek food and beverage firms using traditional competitiveness measures such as profitability and market share. The estimation of the equations takes part not only for the whole number of the firms but for each sector separately. The results show the way which the different factors affect both on profitability and on market share. The last section of the thesis consists of the conclusions and proposals.
Η Ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ποτών κατέχει κυρίαρχη στην Ελληνική μεταποίηση συμβάλλοντας με τα υψηλότερα ποσοστά σε όλα τα βασικά της μεγέθη όπως πωλήσεις κέρδη, απασχολούμενο προσωπικό, προστιθέμενη αξία, αποτελώντας συνάμα μια από τις ατμομηχανές της Ελληνικής Οικονομίας. Παρόλη όμως τη σημασία τους για την οικονομία και τα σημαντικά βήματα προόδου στα οποία έχουν προχωρήσει οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που συνιστούν εμπόδια στην περαιτέρω αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους. Από την άλλη μεριά η πολύπλευρη σημασία της έννοιας της ανταγωνιστικότητας και οι δυσκολίες στον τρόπο υπολογισμού και εκτίμησης της καθιστούν τη σημασία της ακόμα μεγαλύτερη. Σκοπό λοιπόν της παρούσης εργασίας αποτελεί η μελέτη της επίδρασης οικονομικών παραγόντων στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, με τη χρήση του μεριδίου αγοράς ως προς τις πωλήσεις και του περιθωρίου καθαρού κέρδους ως δεικτών μέτρησης της ανταγωνιστικότητας.Η εκτίμηση των εξισώσεων λαμβάνει χώρα τόσο για το σύνολο των επιχειρήσεων όσο και για κάθε έναν από τους υπό μελέτη κλάδους ξεχωριστά. Από τα αποτελέσματα τα οποία προκύπτουν φαίνεται η επίδραση και ο τρόπος με τον επιδρούν οι διάφοροι παράγοντες τόσο στην κερδοφορία όσο και στο μερίδιο αγοράς των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην ανταγωνιστικότητα τους. Η εργασία κλείνει με την παράθεση προτάσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας προς τις επιχειρήσεις και την πολιτεία.

PhD Thesis

Greek food and beverage industry
Economics and Business
Μερίδιο αγοράς
Profitability
Social Sciences
Market share
Τρόφιμα-ποτά
Competitiveness
Κοινωνικές Επιστήμες
Κερδοφορία
Ανταγωνιστικότητα
Οικονομικά και Επιχειρήσεις


Ελληνική γλώσσα

2012


Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Aristotle University Of Thessaloniki (AUTH)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.